Tema

Ja, vi vil ha pinnekjøtt!

Ribba er fortsatt mest populær. Men tallene viser at litt flere spiser pinnekjøtt nå enn før, sier Gunnar Thoen i MatPrat.

Middagen på julaften tuller vi ikke med. Vi spiser det samme år etter år. 54 prosent av oss spiser ribbe. 33 prosent spiser pinnekjøtt.

– Vi har undersøkt julemiddager i 15 år. Tallene er stabile, sier Gunnar Thoen. Han har ansvar for undersøkelsen som gjøres for MatPrat, Opplysnings-kontoret for egg og kjøtt.

Ipsos MMI gjør undersøkelsen. Den siste er fra 2013. I januar 2015 gjøres undersøkelsen på ny.

– Det er såpass små endringer at vi ikke gjør undersøkelsen hvert år, sier Thoen til Klar Tale.

Men det er én liten endring. Et par prosent flere spiser pinnekjøtt nå enn for 15 år siden. Endringen kan være tilfeldig, sier Thoen. Men han tror pinnekjøttet er blitt mer populært.

– Tallet er for lite til at vi kan kalle det en tendens. Men jeg tror jeg kan si at folk spiser litt mer pinnekjøtt enn før, sier Thoen.

Matselskapet Nortura melder at salget av pinnekjøtt øker. Det skriver de i en pressemelding. Ribbe selger fortsatt best. Men pinnekjøtt øker mest, sier Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

– Pinnekjøtt var et fenomen fra Vestlandet. Nå har store deler av landet omfavnet pinnekjøtt. Østlendingene spiser også pinnekjøtt. Men de spiser det ikke på julaften i så stor grad som vestlendingene, sier Ytterdahl Tohje.

Det er et tydelig skille mellom Østlandet og Vestlandet. På Vestlandet spiser de mest pinnekjøtt og minst ribbe. På Østlandet spiser de mest ribbe og minst pinnekjøtt. Hele 73 prosent spiser ribbe. Bare 14 prosent spiser pinnekjøtt.

Men det gjelder Østlandet utenom Oslo. I Oslo er det jevnere fordeling mellom ribbe og pinnekjøtt. 59 prosent i Oslo spiser ribbe. 24 prosent spiser pinnekjøtt.

– Oslo skiller seg nesten alltid ut i slike undersøkelser. Det er nok fordi det er mange innflyttere fra hele landet og flere innvandrere i Oslo, sier Thoen.

Ellers i landet er ikke forskjellene like store. Også i Nord-Norge og Trøndelag spiser flest ribbe. Men mange spiser også pinnekjøtt.

Seks prosent sier at de spiser julepølse på julaften. Fem prosent spiser medisterkaker.

– Men det er nok i tillegg til ribba. Kanskje spises pølse også av barn og voksne som ikke liker ribbe, sier Thoen.

Torsk og lutefisk er mindre populært. Rundt én prosent spiser disse rettene på julaften.

– Men det er mer populært enkelte steder. På Sørlandet spiser nok fortsatt mange fisk på julaften. Men det vises ikke i undersøkelsen vår. Undersøkelsen skiller ikke Sørlandet ut som en egen region, sier Thoen.

Noen spiser også pizza på julaften. Men kanskje ikke som julemiddag. Én prosent svarer at de spiser pizza som siste måltid før selve middagen på julaften.

– Det er jo noen tusen mennesker. Men det er en myte at veldig mange av oss sitter hjemme med en pizza på julekvelden, sier Thoen.

Kanskje spiser en del unge innvandrere pizza? foreslår Thoen. Men det vet Matprat dessverre lite om. Det er nemlig få innvandrere som svarer på slike spørreundersøkelser.

– Det er synd. Det ville vært veldig interessant å ha med denne gruppa i undersøkelsene våre, sier Thoen.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå