Tema

Kina feirer singellivet med shopping

11. november er singel-dagen. Har du hørt om den?

Det startet på et universitet på 1990-tallet. Unge kinesiske menn feiret singellivet 11. november. Feiringen spredde seg siden til flere universiteter. Damene ble med for å hylle livet uten kjæreste.

De unge og single protesterte litt også. 14. februar hvert år får alle kjærestepar feire seg selv. Da er det valentins-dagen.

Dagen fikk navnet singel-dagen. Hele Kina feirer den. Men dagen har forandret seg. Den har blitt årets viktigste handelsdag i stedet. Det er bare å glemme handelsdagene Black Friday og Cyber Monday. Singel-dagen er større i Kina.

– Dette er ikke sunt. Folk tar dårlige valg og kjøper ting de ikke vil ha likevel, sa Jeongwen Chiang til Los Angeles Times i fjor, ifølge DN.no. Chiang er professor og jobber med markedsføring.

Det er selskapet Alibaba som tjener stort på singel-dagen. Alibaba driver med netthandel. Selskapet har blitt en gigant i Kina. Nettstedene deres solgte varer for 50 milliarder kroner på én time i fjor.

Merkevarer og selskaper selger varer billigere. Folk sitter klare ved tastaturene for å få tak i varene.

Men hva mener kineserne egentlig om singel-dagen? Det har medieselskapet GBTimes prøvd å finne ut:

– Singel-dagen er en perfekt sjanse til å bare ha det gøy, sier Lu Xi på 27 år.

– Dagen er litt patetisk. Foreldrene mine fortsetter å mase om at jeg må finne kjæreste, sier en kvinne.

– Det er imponerende hvor mye folk shopper. Det bør folk være forsiktige med. Single burde heller treffe nye mennesker på denne dagen, sier en professor på 67 år.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå