Tema
Bilde 1 av 4

Mange vil se berømt kjeller

Rjukan får en ny attraksjon. Mange vil se kjeller fra andre verdenskrig.

Tungtvanns-aksjonen var den største sabotasjen i Norge under andre verdenskrig. Flere filmer er laget om den dramatiske aksjonen. Den skjedde natt til 28. februar 1943. Da klarte norske motstandsfolk å snike seg inn i kjelleren. Der sprengte de apparater som produserte tungtvann.

De ødela også 500 liter med tungtvann som skulle fraktes til Tyskland. Flere land mente Tyskland ville bruke tungtvann til å lage atomvåpen.

Fabrikken på Vemork i Telemark ble sprengt 21. juni 1977. Og kjelleren lå i ruiner sammen med den store fabrikken. Det var det folk trodde. Men i høst ble kjelleren oppdaget.

Mandag ble kjelleren vist fram for første gang. Allerede har mange vært interessert.

– Pågangen har vært helt ekstrem. Vi har snakket med kanalen BBC. Og plutselig måtte vi lage pressemelding på engelsk, sier Runar Lia til nyhetsbyrået NTB. Han er direktør for Norsk Industriarbeider-museum på Rjukan.

Nå skal kjelleren sikres. Den skal gjøres klar slik at folk skal få besøke den.

– Det er mye arbeid som står igjen. Det er vanskelig å si når vi kan ta imot gjester i et helt nytt museum. Målet er at det skal skje i 2019, sier Lia.

Mange kjenner serien «Kampen om tungtvannet». Den ble sendt på kanalen NRK i 2015. Serien er solgt til en rekke land, blant dem USA, Frankrike, Canada og Danmark. Serien handler om de som sprengte fabrikken i 1943.

– Nå kan vi vise gjestene våre hvor aksjonen skjedde. Og hva som skjedde i rommet i 1943. Kanalen hvor sabotørene krabbet inn og deler av produksjons-utstyret står der, sier Lia til NTB.

Riksantikvaren sier kjelleren er viktig.

– Det er en historie som de aller fleste har hørt om. Det er også en av de få historiene fra andre verdenskrig i Norge som er godt kjent i verden, sier Jostein Gundersen. Han jobber hos Riksantikvaren.

Hydrogen-fabrikken lå like foran Vemork kraftstasjon. Området er fredet.

– Hele anlegget er fredet. Men fredningen var ikke så opptatt av det som lå under bakken. Derfor er ikke tungtvanns-kjelleren fredet, sier Gundersen.

Det skal bygges et nytt museum over kjelleren. Bygget skal sikre og bevare kulturminnet.

Siste utgave

På forsiden nå