Tema

Myanmars vonde historie

Myanmar feirer 70 år. Ikke alle får delta på festen.

Sør i Asia finner vi et av verdens fattigste land. Myanmar er også kjent som Burma.

I dag (torsdag) feirer Myanmar 70 år.

I 1948 ble landet selvstendig fra britisk styre. Mye har skjedd på 70 år. Myanmar fortsetter likevel å ha store utfordringer.

– Det virker som at noe veldig forferdelig foregår i Rakhine. Akkurat som i resten av landet, sa Yanghee Lee i desember.

Lee jobber i verdens-organisasjonen FN. Hun skulle egentlig besøke Myanmar denne måneden. Lee skulle se hvordan rohingya-folk hadde det i delstaten Rakhine. Hun ble i stedet nektet adgang til landet.

Over 600.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar. De dro fra delstaten Rakhine til nabolandet Bangladesh. Flukten skjedde i løpet av noen måneder i fjor høst. Rohingyaer forteller om voldtekter, drap og tortur.

Det var militæret i Myanmar som angrep dem. Soldatene ble først angrepet av opprørske rohingyaer. De svarte på en brutal måte.

– De brenner våre hus, og de brenner mennesker. Alt er borte, sa en ung mann til avisa VG.

Rohingya-folket regnes som ulovlige innvandrere.

Det bor rundt 53 millioner mennesker i Myanmar. Innbyggerne er delt inn i over 100 etniske grupper. Tallene regnes som usikre, men over åtte av ti er buddhister.

Britene tok landet i 1886. Etter andre verdenskrig ble Myanmar selvstendig. Men det ble ikke ro i landet av den grunn. Den nye regjeringen ble motarbeidet. Militæret tvang til seg makta i 1962. De nektet folk å protestere.

Årene som fulgte, var preget av uro og økonomiske problemer. Ulike grupper var og er i konflikt med hverandre. Militæret styrte på en brutal måte. Det gjorde at andre land i verden straffet dem.

All uroen har gjort Myanmar fattig. Veiene er dårlige, og folk sulter.

I 2011 skjedde det noe. Myanmar ble mer demokratisk, selv om militæret fortsatte å være mektig. Dagens leder har tidligere vunnet Nobels fredspris. Men også Aung San Suu Kyi får kritikk. Hun gjør altfor lite for å hjelpe folk som lider i landet, mener mange. Men hun fordømte volden i fjor.

Kilder: FN, Store norske leksikon, Klar Tale, Wikipedia, VG, NTB

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå