Tema
Bilde 1 av 9

Mysteriet Kim Jong-un

Nord-Koreas leder har åpnet opp og møter verdens ledere. Men fortsatt vet vi lite om Kim Jong-un.

– Jeg ante ikke hvem den lille fyren var. Folk kysset hånden hans, og gråt i 25 minutter. Både kvinner og menn. Jeg har møtt en del statsledere, men har ikke sett noe slikt før. Det var slik jeg først møtte Kim Jong-un.

Dette fortalte den tidligere basketball-stjernen Dennis Rodman i et intervju med magasinet Dujour. Rodman sier han er en «nær venn» av lederen i Nord-Korea. Kim Jong-un elsker basketball. Derfor inviterte han Rodman til det lukkede landet.

Men så stopper det. Verden vet lite sikkert om personen Kim Jong-un. Lederen som har skremt Sør-Korea og USA med atomvåpen, hydrogen-bombe og trusler.

– Hadde du spurt folk i Nord-Korea om Kim Jong-un, ville de ikke hatt så mye å si. Han er mystisk. Men det er også viktig å vite noe om historien og kulturen for å forstå hvorfor, sier Geir Helgesen til Klar Tale. Han leder Nordic Institute of Asian Studies i København. Han har selv vært i Nord-Korea og Sør-Korea flere ganger.

Nord-Korea var lukket lenge før Korea ble delt etter andre verdenskrig. At Japan tok landet, lagde dype sår i stoltheten, forklarer Helgesen.

Nord-Korea følte seg truet av USA og Sør-Korea, og mente de var i krig. Begge landene har et sterkt forsvar. Men Nord-Korea hadde også atomvåpen. Det ga dem noe trygghet.

– Ledere i Øst-Asia skiller seg også fra ledere vi er vant med i Vesten. Vi vil gjerne ha en statsminister som er litt som oss selv. Mens i asiatiske land har de villet ha ledere som har svaret på «alt». Det er nesten noe overmenneskelig over noen av dem, og de gjør ikke feil, sier Helgesen.

Kim Jong-un er et godt eksempel på en slik leder, ifølge Helgesen. Svakheter som sykdom holdes skjult.

Den siste tiden har inntrykket av Kim Jong-un endret seg fullstendig. USAs president kalte ham en gang gal. Sørkoreanerne oppfattet ham som helt uberegnelig. Nå har både Donald Trump og Sør-Koreas president møtt Kim. Det samme har Kinas president Xi Jinping. De har tatt ham vennlig i hånden, smilt til ham og småpratet.

Kim virker nå mer som en internasjonal statsmann. Andre lands ledere lytter til ham og inngår avtaler med ham.

Men vi vet forsatt ikke særlig mye mer om Kim Jong-un. Han ble født i 1982, 1983 eller 1984. Det finnes ett kjent bilde av ham som barn. Han skal ha gått på skole i Sveits. Han liker sushi og fin mat. Moren heter Ko Young-hee. Diktatoren Kim Jong-il er faren.

Kims to eldre brødre fikk ikke bli ledere etter farens død. Den ene broren var ikke mandig nok. Den andre gjorde faren sint. Han snek seg inn i Japan med falskt pass.

Nord-Korea er trolig styrt av en liten, mektig gruppe. Landet har nesten 10 millioner soldater. Militæret er svært viktig.

Trolig sitter opptil 200.000 mennesker i fangeleirer. Noen av dem skal ha vært kritiske til måten landet blir styrt på. Mange sulter fordi landet ikke har nok mat.

Kim Jong-un skal ha henrettet sin egen onkel. Trolig også sin egen halvbror. Han skal også ha fått drept andre mektige folk. Aviser skrev at onkelen ble revet i hjel av ville hunder. Kim Jong-un er farlig om han blir truet, mener Helgesen.

– Jeg tror ikke han sitter og ler av at noen sulter i landet. Men at han henrettet onkelen sin, stemmer nok. Det har myndighetene bekreftet selv. Men noen historier blir laget for å få ham til å se ond ut.

Rodman fikk en annen oppfatning av landet og lederen. Han fortalte om designerklær, hoteller og store idrettsanlegg. Og at han fikk holde datteren til Kim og kona.

– Han gjør alt det der for folket sitt, sa Rodman.

På bilder smiler diktatoren, som regel alltid pent kledd i dress. Han vinker og ler, og holder ofte en sigarett. I 2011 gråt han ved sin døde far.

Mange andre gråt ikke da de fikk vite at Kim Jung-il var død.

– Jeg jublet. Men jeg er også blitt redd. Ingen vet jo hva den nye lederen vil komme til å gjøre, sa Kim Sung-Min fra Sør-Korea.

Folk i landet er kritiske til Kim Jong-un. Han må tåle å bli kalt «feit gris» av naboene.

– Sønnen til Kim Jong-il er farlig, sa drosjesjåfør Oh Hee-Jeung.

Hvordan skal verden bli bedre kjent med Kim Jong-un?

– Vestlige ledere bør reise selv og snakke med ham. Høre hva han mener, og hva som bør gjøres, sier forskeren.

Det er verdens ledere nå godt i gang med.

En versjon av denne saken ble først publisert i papiravisa Klar Tale i januar 2016.

Andre kilder: Dujour, Wikipedia, nyhetsbyrået NTB, Daily Mail

Siste utgave

På forsiden nå