Tema

Tror folk ønsker seg enklere mat

Lei av spesiell mat og rare dietter? Da er du neppe alene, tror trendforsker Gunn-Helen Øye.

Mange blir forvirret og lei av alt maset om hvordan maten skal være, tror trendforsker Gunn-Helen Øye. Hun tror vi får en slags protest snart:

– Jeg tror to trender vil prege oss framover: Enkelt og «ur», sier hun til NTB.

De siste årene er det blitt populært med «politisk korrekt mat». Maten skal du helst lage fra bunnen av. Råvarene skal være ferske og kortreiste. Og uten tilsatte stoffer.

Fettet skal være sunt og karbohydratene skal være grove. Brød og kaker skal lages fra bunnen av. Og all den hjemmelagde maten skal se lekker ut og smake himmelsk.

– Jeg tror vi har fått nok, sier Øye.

Hun har ett tips om hva vi vil spise mer av: grøt. Nå for tida spiser vi mer grøt enn på lenge.

– Det er enkelt. Og det er kommet nye typer grøt basert på norske råvarer, som bygg og havre. Til og «urhavre». Det møter behovet vårt for å bruke kjente og trygge råvarer, sier Øye.

Såkalt «urkorn» er en trend nå. Det er gamle korntyper med mer næring.

– Økologisk er ikke nok lenger. Nå skal det være «ur», sier Øye.

Hun spår også at folk blir mindre opptatt av ekstreme dietter.

– Det blir rett og slett litt mye å sette seg inn i, sier hun.

Cathrine Borchsenius i Sunn & Sprek tilbyr råd om kosthold og trening. Hun er klinisk ernærings-fysiolog.

– Mange er veldig forvirret av alt som blir sagt og skrevet: Hva er det som egentlig er sunn, trygg og ren, fersk mat? Vi opplever at folk er mest opptatt av at maten er naturlig, fra bunnen av, trygg og kortreist, sier hun.

Hun mener folk er mer opptatt av sunn mat og riktig trening, enn av ekstreme dietter.

Einar Risvik forsker blant annet på forbrukere hos Nofima.

– En trend nå er verdivalg, sier han.

– Nøkkelord er nærhet, ekthet, globalisering, fellesskap og solidaritet. I Norge har det lenge vært godt voksne som har spist slik. Det vil si økologisk. Men i 2015 så vi at ungdom også gjorde valg for fellesskap og miljø. Det handler om bidrag som hjelper alle. Som kjøttfrie dager. Det betyr at det er lov til å være mer avslappet og skeie litt ut av og til, sier Risvik.

Han spår at det vil ta to-tre år før markedet svarer på trenden og tilbyr varer som folk ønsker seg.

– Klarer noen å komme med en vegetarburger i år, tror jeg det vil slå veldig godt an, sier han.

Annechen Bugge er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Hun tror også at verdier vil være viktig framover.

– Mat blir stadig mer knyttet til ansvar og moral. Vi ønsker å kjøpe sunne, naturlige, økologiske produkter. Og vi vil unngå masse-produsert mat med mye sukker, salt og fett. Det ses på som dårlig både for kropp og miljø, sier hun.

Bugge tror folk vil bli enda mer opptatt av å spise grønnsaker.

LES MER HER: Flere kjøper kylling

LES MER HER: Denne maten vil vi spise

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå