Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

10.000 rever bor i London

London i Storbritannia er hjem til rundt 10.000 rever. Noen liker dem. Andre er redde for dem.

Verden

I Storbritannias hovedstad London bor det rundt 8 millioner mennesker. Og 10.000 rever. Det viser nye tall.

I byområder over hele landet bor det totalt 30.000 rever. I tillegg bor det 250.000 rever i landlige områder, skriver nettstedet newvision.co.ug.

Sju av ti innbyggere i London sier at de har sett rev i gatene. Noen synes det er hyggelig. Rundt 86 prosent liker dyrene, viser en meningsmåling for TV-kanalen Channel 4. 10 prosent sier at de har lagt ut mat til dem.

Andre sier at revene er en plage. På nettene leter de etter mat i søppelkasser. De bråker og roter.

Journalisten Peter Beaumont i avisene Guardian og Observer forteller om besøk av rev der han bor nord i London. En rev kom seg inn gjennom kattedøren til huset hans. Den gnagde i stykker sofaen og bæsjet på den. Reven gnagde også gjennom kabler og rør, slik at vaskemaskin og kjøleskap ble ødelagt.

– Det virket nesten morsomt først. Men i år sluttet det å være morsomt, skriver Beaumont.

Revene skrek og bråkte natten igjennom. De gravde opp bed og stjal sko. Beaumont fikk et tips om at revene ble drevet vekk av lukten av tisset fra en mann. Spesielt morgenes første tiss skulle virke spesielt bra.

– Men etter å ha tisset i en flaske et par morgener, følte jeg at dette var både lite effektivt og litt ydmykende, skriver Beaumont.

Til slutt betalte han i stedet for dyre, tekniske apparater som holder reven unna.

LES MER HER: Barn får ikke astma av dyr

Mer alvorlig er meldingene om at små barn er blitt angrepet av rev mens de sover. En ni måneder gammel baby skal ha blitt stygt skadet av en rev. En annen baby skal ha fått en finger bitt av. Men slike angrep er svært sjelde, sier dyrevernere. Noen ganger er det ikke engang rever som er skyldige når folk tror det, mener de.

Andre har krevd at myndighetene sørger for å gjøre noe med alle revene.

Det er ikke så lett. Rever har holdt til i London siden 1930-tallet. Da vokste byen raskt og spredte seg til områder som tidligere hadde vært landlige.

– Rever er ikke og har aldri vært regnet som skadedyr. Derfor har ikke myndighetene noen plikt til å gjøre noe med dem, skriver organisasjonen Fox Project på sine nettsider. De jobber for rødrevenes rettigheter.

Borgermesteren i London, Boris Johnson, spøkte om problemet i sommer. Før var jakt på rever en kjent sport i Storbritannia. Nå er revejakt forbudt. Johnson foreslo spøkefullt at revejakt kanskje burde bli lovlig igjen.

– Dette vil gjøre meg dypt upopulær, men det bryr jeg meg ikke om, fleipet Johnson.