Verden

Får ikke flertall

Fredrik Reinfeldt og de borgerlige partiene i Sverige manglet 16 stemmer for å få flertall. Kanskje må stemmer sjekkes på nytt.

Natt til torsdag ble de såkalte onsdags-stemmene talt opp etter valget i Sverige. Dette er stemmene til velgere som har stemt på forhånd. Og svensker som har stemt i utlandet. Opptellingen viser at regjeringen mangler 16 stemmer for å få flertall. Det skriver den svenske nettavisen Dagens Nyheter.

Den borgerlige alliansen har til sammen 173 plasser i nasjonal-forsamlingen Riksdagen. De rødgrønne partiene har 156 plasser. Partiet Sverigedemokraterna har 20 plasser. Det har sjokkert mange svensker at partiet har kommet inn i Riksdagen. Årsaken er at mange mener partiet er rasistisk. Men det er ikke sikkert at de får mye makt, mener en norsk forsker.

LES MER HER: Partiet som ryster svensk politikk

Riksdagen som nå er valgt, starter å jobbe. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Men siden det er så liten forskjell i antall stemmer, skal alle onsdags-stemmene sjekkes på nytt. Det er også mulig at resultatet av valget blir klaget inn for den svenske nemden for valg-prøving. De kan da undersøke valget en gang til.

LES MER HER: Spenning i Sverige

Sverigedemokraterna har allerede mistet en politiker. Eric Gerdhardsson ble valgt inn i styret for Gällivares kommune søndag. Men nå vil han ikke jobbe for Sverigedemokraterna. Årsaken er at han har lest hva partiet hans egentlig mener.

– Jeg har lest mer i programmet til partiet. Jeg må dessverre skuffe mine velgere. Jeg kan ikke stille opp. Innvandrerne er mine venner, sa han til de svenske avisene Norrbottens-Kuriren og Norrländska Socialdemokraten.

Gerhardsson sier at han ikke hadde tenkt ordentlig gjennom å bli politiker for Sverigedemokraterna. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå