Verden

Mener kritikken mot SD er trist

Svensker er sjokkerte over at partiet Sverige-demokraterna (SD) fikk så mange stemmer. De kalles et rasistparti. Flere i Fremskrittspartiet mener at kritikken er trist.

Over 780.000 svensker stemte på partiet Sverige-demokraterna (SD) søndag. SD fikk mer enn dobbelt så stor støtte som i valget for fire år siden. De endte på nesten 13 prosent av stemmene. Flere i Sverige sier at de er sjokkert. Årsaken er at partiet er veldig kritisk til innvandrere og særlig muslimer.

LES MER HER: Avslørte rasisme på internett

Statsminister Erna Solberg sa at hun synes det er trist at SD får mer støtte.

Flere topper i Fremskrittspartiet (Frp) i Norge mener at kritikken er trist. De sammenligner det med mobbingen av Frp på 1980-tallet.

– Jeg har lest programmet til Sverige-demokraterna. Det er vanskelig å lese det som et nazistisk dokument. Det er vel også vanskelig å tro at nær 13 prosent av velgerne i Sverige er rasister, sier Frps Per Willy Amundsen til avisa Klassekampen. Amundsen er statssekretær i Kommunal-departementet.

LES MER HER: Vil snakke om ny regjering

Svenske medier kaller SD for høyreekstremt rasistparti. Det mener Amundsen er trist. Han mener de andre partiene ikke har så lyst til å ta en skikkelig debatt om innvandring. I Sverige har de hatt lite strenge regler. Nå kritiserer de i stedet partiet som vil snakke om det, mener han.

Også tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener SD blir mobbet. Det samme sier hans kollega Jan Arild Ellingsen. Både Hagen og Ellingsen tror SD kan fortsette å vokse. Spesielt dersom partiet ikke blir tatt med, skriver nyhetsbyrået NTB.

At Erna Solberg kritiserer partiet, sier Ellingsen får være hennes eget ansvar.

– Jeg synes man skal være forsiktig med å rakke ned på folks meninger. Jeg er for eksempel skeptisk til holdningene en del muslimer har. Men å si at de ikke får lov til å ha holdningene, det er utenkelig for meg. Politikere skal ikke være overdommere, sier han.

Siv Jensen er partileder og finansminister. Hun sa til NTB mandag at svenskene har klare mangler i debatten om innvandring. Ingen tar debatten åpent og med ulike argumenter. Det kan forklare at Sverige-demokraterna fikk så mange stemmer, mener Jensen.

Siste utgave

På forsiden nå