Verden

Flaks at det bare ble en eksplosjon i Beirut

Store deler av havna i Beirut ble ødelagt av en eksplosjon i august i fjor. Men det var bare flaks at det ikke ble en eksplosjon til, ifølge de som har ryddet området.

Michael Wentler jobber i firmaet Combi Lifts. Han leder jobben de gjør med å rydde i havna i Beirut etter eksplosjonen. Wentler sier det var flere tusen liter med farlige stoffer i området. De var blitt lagret i dunker i mer enn ti år. Dunkene har blitt i stadig dårligere stand. Det gjør at havna var blitt et farlig område med mange kjemiske stoffer.

– Vi fant ulike stoffer på lagrene. De kunne ha ført til en eksplosjon hvis de ble blandet sammen. Men det var heldigvis var det en viss avstand mellom dunkene, sier han.

Det var flere store branner i havna etter eksplosjonen 4. august. Smellet ødela store deler av Beirut. Mer enn 200 mennesker døde. Eksplosjonen skjedde fordi 2.750 tonn med ammonium-nitrat ble lagret på en utrygg måte.

Wentler og de andre i firmaet har jobbet i Beirut siden november. De har ryddet unna de farlige stoffene i området. Han sier de har funnet kjemiske blandinger som var så etsende at de klarte å brenne hull på store dunker. En gang ble Wentler reddet av at han hadde beskyttelses-drakt. Saltsyre brant gjennom bunnen på en tønne han bar på.

– Jeg har aldri sett noe slikt før. Du ser et hav av boblende gule og grønne stoffer som kommer ut av noen dunker, sier han.

Flere av dunkene hadde vært på havna i så mye som ti år. Wentler sier det virker som at det var tilfeldig hvor på havna ting ble lagret.

– Det virker ikke som at myndighetene vet noe om det som har kommet til havna. Det eneste de har kontroll på er når tingene kom, sier Wentler.

Noen av dunkene var umulig å flytte. De var for ødelagte. Det førte til at Wentler og kollegaene måtte flytte kjemikaliene for hånd.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå