Verden

– Jeg skulle gjerne bare sluttet å ha mensen

Det er krise i Libanon. Folk mangler strøm. Dagligvarene blir dyrere. Og en pakke bind koster 200 kroner.

– Situasjonen har blitt mye verre den siste måneden. Det sier Benedicte Næss Hafskjold. Hun er land-representant i Libanon for Kirkens Nødhjelp.

Libanon er inne i en økonomisk, politisk og helsemessig krise. Situasjonen har blitt verre den siste tiden. I tre år har landet vært rammet av økonomisk krise. Korona-pandemien gjorde krisen verre.

Valutaen til Libanon har mistet 95 prosent av sin verdi. Dette ødelegger for importering av varer. Libanon er et land som er ekstremt avhengig av å importere viktige varer. Både drivstoff, medisiner og basisvarer.

– Vi er inne i en veldig vanskelig tid. Og de lidende er rammet av en tragedie. Det sier Hassan Diab. Han er fungerende statsminister i landet.

Nå som over halvparten av folket lever i fattigdom, sliter mange med å skaffe seg de mest nødvendige varene. Titusener av kvinner er på jakt etter bind de har råd til. Prisen har økt med 500 prosent siden krisen startet.

– Med prisøkningene skulle jeg gjerne bare sluttet å ha mensen. Det sier 28 år gamle Sherine til nyhetsbyrået AFP.

En pakke med bind koster rundt 35.000 libanesiske pund. Det er det samme som 200 kroner. Mange kvinner bruker avispapir, toalettpapir eller gamle filler istedenfor. To av tre ungdomsjenter har ikke råd til å kjøpe bind eller tamponger.

– Jeg bruker både håndklær og tøystykker. Men jeg har også brukt babybleier, sier Sherine.

Da fungerende statsminister Diab møtte diplomater i Beirut, tryglet han om hjelp fra verdenssamfunnet.

– Prisene på mat og bensin har steget kraftig. Folk har kun strøm én til to timer i døgnet. Og resten av tiden får vi strøm fra generatorer, sier Haskjold.

Haskjold bor selv i Beirut og sier hun aldri har opplevd at så mange ber om hjelp.

Landet er blitt lovet flere milliarder kroner i internasjonal hjelp. Disse pengene er knyttet til politiske endringer. Det betyr at regjeringen, eller eliten som de kaller det, må bli enige om hvordan pengene skal brukes. De er fortsatt uenige.

– Det å binde bistanden til Libanon til regjeringen er i ferd med å sette libanesernes liv i fare, sier Diab.

De er også blitt lovet 70 tonn mat til det libanesiske militæret. Det er Qatars utenriksminister Mohammad bin Abdulrahman al-Thani som lovet dette.

Utenriksministeren oppfordret politiske motstandere til å samle seg for å få slutt på krisen.

---

Kort om saken

  • Libanon er inne i en økonomisk, politisk og helsemessig krise.
  • Landet står uten regjering. De har kun en fungerende statsminister.
  • Prisene på basis varer har økt kraftig. Og valutaen til Libanon har sunket med 95 prosent i verdi.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå