Verden

Cubanerne som kom til en liten serbisk bygd

Belquis Gonzales forlot Cuba på grunn av dårlige muligheter. Nå trives hun godt i slakterbutikk ute på en bygd i Serbia.

De fleste som forlater Cuba, reiser til spansktalende land eller USA. Belquis Gonzales og familien reiste heller til en bygd i Serbia. Der har de fått en slags kjendisstatus.

Den lille familien på mor, far og datter kom til bygden for fem år siden. Serbia var et av få land i Europa cubanerne ikke trengte visum for å reise til. Familien bor i Lajkovac, en liten bygd med 3.000 innbyggere.

– Vi visste ingenting om Serbia. Vi var i tvil og var redde også. Men det har gått mye bedre enn vi fryktet, sier Gonzales til nyhetsbyrået AP.

Da de kom til Serbia, bodde familien på et asylmottak fram til de fikk flyktningstatus i 2019. UNHCR og serbiske myndigheter hjalp dem med å flytte til Lajkovac og med å finne seg jobber der.
Foto: Darko Vojinovic / AP Photo / NTB

Serbia sliter fortsatt etter krig og sanksjoner på 1990-tallet. Over en million flyktninger og migranter har kommet dit siden 2015. Men de fleste er på vei videre, til rikere europeiske land.

Faktisk har bare 212 har fått innvilget asylsøknad i landet. Blant dem er sju cubanere, inkludert Gonzales, hennes mann Yordelis Pimienta og deres elleve år gamle datter, Islena Danay Pimienta.

– De er et veldig godt eksempel på integrering. Dette er en av våre største suksess-historier, sier Mirjana Milenkovski. Hun jobber til daglig med å hjelpe flyktninger i Serbia.

Mens mange serbere har forlatt landet sitt, er familien til Gonzales fornøyd med sitt nye liv. Hun sier de forlot Cuba på grunn av politiske problemer, og mangel på muligheter.

Cuba kan kanskje se ut som et tropisk paradis. Men livet der er hardt for de som bor der, ifølge Gonzales.

Folk i Lajkovac er ikke vant med nykommere, og de er aller mest forundret over at noen faktisk vil forlate Cuba til fordel for den triste, lille bygda. Flere har kommet innom slakterbutikken bare for å se Gonzales, eller Belka som hun kalles. 
Foto: Darko Vojinovic / AP Photo / NTB

Gonzales jobber i en slakterbutikk nær familiens leilighet. Mens mannen hennes jobber som anleggsarbeider. Gonzales koser seg selv om været er kjølig sent i november.

– Det jeg liker mest med dette landet, er at du får oppleve alle årstidene. Vår, sommer, høst og vinter, sier hun.

Den cubanske familien har blitt godt motatt i den lille bygda.

– Folk stirrer jo litt, men det virker som det er mest fordi de er nysgjerrige, sier Gonzales.

De har fått seg serbiske venner. Gonzales har begynt å studere regnskap, og tar språkkurs i serbisk.

– Vi kommer overens med alle. Alle vet at vi er «de cubanske,» sier hun.

Hovedgaten i Lajkovac er ikke akkurat Champs-Élysées. Folk i Lajkovac er ikke vant med nykommere, og de er aller mest forundret over at noen faktisk vil forlate Cuba til fordel for den triste lille bygda.
Foto: Darko Vojinovic / AP Photo / NTB

Folk i Lajkovac er ikke vant med nykommere. De er aller mest forundret over at noen faktisk vil forlate Cuba for å bo i den lille bygda. Flere har kommet innom slakterbutikken bare for å se Gonzales – eller Belka, som hun kalles.

– De vil vite om været på Cuba er fint. De spør om hun vil ta dem med dit, sier sjefen til Gonzales, Dragana Isailovic.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå