Verden

Innfører vaksinepåbud i Østerrike

Nå blir det påbudt å ta vaksinen i Østerrike. De som nekter, risikerer bøter på mange tusen kroner.

Et forslag om å innføre plikt om å ta vaksine er innført i Østerrike. Det gjelder for alle over 18 år. Det er kun medisinske grunner eller koronasmitte som er gyldige unntak.

Nekter du å ta vaksine i Østerrike nå, risikerer du bot. Den er på opptil 600 euro. Den nye loven lar politiet sjekke folks vaksinestatus gjennom kontroller.

En person som nekter å ta vaksinen, kan få bot opptil fire ganger i løpet av et år.

Forslaget ble fremmet av partiet ÖVP og De grønne. Det er de to partiene som sitter i regjeringen. Loven vil trolig være gyldig fra 1. februar.

De fikk støtte fra et flertall av ande partier i Østerrikes nasjonal–forsamling. Det var ett parti som var svært kritisk til forslaget. Det var Frihetspartiet.

Det strenge tiltaket skal hindre flere nedstengninger i landet.

– Vi trenger en høy immunitet i befolkningen til høsten også. Det mener alle eksperter, sier helseminister Wolgang Mückstein.

Det har vært store protester mot vaksinetiltak i Østerrike. Etter lovforslaget samlet folk seg igjen i gatene og demonstrerte.

40.000 mennesker demonstrerte i Wien lørdag i protest mot myndighetenes koronatiltak. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB

Regjeringen har også brukt 10 milliarder på ekstra fordeler ved å ta vaksinen. Det skal blant annet gis ut lodd, som de som tar vaksinen kan vinne gavekort med.

Vaksinepåbud er veldig omdiskutert. I Norge mener regjeringen at frivillig tilbud gir bedre resultater. I andre land, blant annet i Tyskland, diskuteres det også et påbud.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå