Verden

Russland sier de har gjort atomvåpen klare til kamp

Russlands atomvåpen er gjort klare til kamp. Det sier landets forsvars-departement.

Russlands avskrekkende våpen er gjort klare til kamp. Det vil si blant annet atomvåpen. Det sier Russlands forsvars-departement.

Samtidig snakker russere og ukrainere sammen på grensa til Hviterussland. Folk fra begge land er sendt dit for å forhandle.

Sergej Sjojgu er Russlands forsvarsminister. Han sagt ifra til president Vladimir Putin om avgjørelsen. Det sier forsvars-departementet mandag.

Putin sa søndag at han hadde gitt ordre om at atomvåpen skulle settes høy i beredskap. Det skapte kraftige reaksjoner både i USA og andre land i forsvars-samarbeidet Nato.

Hviterussland kan få ha russiske atomvåpen hos seg. Det er mulig etter en folkeavstemning i landet. Der sa flertallet ja til å fjerne loven om at landet skal være fritt for atomvåpen. Det sier den hviterussiske valg-kommisjonen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Landet ga fra seg sine atomvåpen til Russland etter at det ble slutt på Sovjetunionen. Nå kan de igjen få atomvåpen i landet.

– Hvis dere i Vesten utplasserer atomvåpen i Polen eller Litauen, ved våre grenser, kommer jeg til å be Putin om å gi oss tilbake våre atomvåpen, uten betingelser. Det sa president Aleksandr Lukasjenko etter avstemmingen.

Vesten har allerede sagt at resultatet fra folkeavstemningen ikke blir anerkjent. Årsaken er at Lukasjenko undertrykker opposisjonen i landet.

Den europeiske union (EU) er bekymret.

– Vi vet hva det innebærer for Hviterussland å si ja til atomvåpen. Det betyr at Russland vil plassere ut atomvåpen i Hviterussland. Og det er en veldig farlig retning å gå inn på, sier Josep Borrell. Han er EUs utenrikspolitiske sjef.


Siste utgave

På forsiden nå