Verden

Kan disse demokratiene reddes?

I år er det valg i flere land med strengt styre. Det kan bli mindre demokrati i land som Ungarn, Filippinene og Brasil, mener ekspert.

Flere av lederne i land med strengt styre holder valg i år. Ungarns statsminister Viktor Orbans Ungarn er først ute. Ungarerne skal søndag velge om regjerings-partiet Fidesz skal fortsette å styre landet. Eller om det blir de ulike partiene i opposisjonen. De er samlet om kandidaten Péter Márki-Zay. Han ønsker å ta over etter 12 år med stadig strengere styre.

9. mai er det valg i Filippinene. President Rodrigo Duterte har brutt menneske-rettighetene mange ganger. Det har skjedd siden han kom til makten i 2016. Ifølge grunnloven kan han ikke stille som kandidat. Men familien kan likevel beholde makten.

Dutertes datter Sara stiller opp som visepresident. Sammen med Ferdinand «Bongbong» Marcos. Han er sønn av diktator Ferdinand Marcos. Han styrte landet med mer enn to tiår fram til 1986. De to ser for tiden ut til å ha størst sjanse til å vinne.

Brasil skal også holdt valg i år. President Jair Bolsonaro har hatt makten i én periode.

Alle disse lederne er kjent for sin autoritære stil. Og mangel på respekt for demokratiet.

Verken Ungarn eller Filippinene er lenger fullverdige demokratier, ifølge instituttet V-Dem Institute. De måler og lager oversikt over situasjonen til verdens demokratier.

– Sjansene for at demokratiet skal overleve i slike land er svært små, sier Staffan I. Lindberg. Han er statsviter ved Göteborgs universitet i Sverige.

Brasil er regnet som et fullverdig demokrati. Men de siste to årene har rykket kraftig nedover på lista over demokratier.

– I Brasil er det litt mer håp om at opposisjonen skal klare å vinne. Og at utviklingen snur i en mer demokratisk retning, sier Lindberg. Han startet V-dem.

I Brasil har Bolsonaro blitt mindre populært. Årsaken er at det går dårligere med økonomien. Og at Bolsonaro har håndtert pandemien dårlig.

Ellers gjør ofte kriser at strenge ledere blir mer populære. Mange udemokratiske regimer har brukt pandemien til å ta makt fra nasjonal-forsamlingen. Og til å undertrykke eller trakassere de som er i opposisjon. Duterte ga til og med politiet ordre om å skyte alle som brøt landets regler.

Veien mot mindre demokrati i verden begynte da Vladimir Putin kom til makten i Russland, mener Lindberg. Det skjedde ved årtusen-skiftet.

– Det var som om Putin skrev selve håndboken om autokratiet. En håndbok disse lederne nå følger, sier han.

Mange av de autoritære lederne har hatt veldig nære forhold til Russlands president. Det har skjedd mye som følge av en strategi fra Russland.

– Putin har til og med økonomisk støttet bevegelser og politikere på ytre høyre, sier Lindberg.

Ungarn har lenge hatt et godt forhold til Russland. Orban har blant annet nektet å la våpen til Ukraina sendes gjennom Ungarn.

Folk i store deler av verden er imot det Russland gjør mot nabolandet sitt. Men det trenger ikke å bety at autoritære ledere som er venner med Putin, må slutte.

I Ungarn har Orban endret systemet for valg. Slik at det virker mye til hans fordel. Orbáns Fidesz-partiet kan derfor til å ha gode muligheter til å vinne valget søndag. Medier som staten har kontroll over, har dessuten sendt mye propaganda som støtter Russland. Og mye feil informasjon. Det kan også bidra til å sikre seieren for Orbán.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå