Verden

Flere er sinte etter talen til Orban

Viktor Orban har i flere år vært statsminister i Ungarn. Men nå slutter en nær medarbeider, og Romania er sinte. Alt som følge av en tale.

Talen var en «ren nazi-tekst». Det mener Zsuzsa Hegedüs, ifølge medier i Ungarn.

Hun har kjent Orban i 20 år. Han har vært en av dem som har jobbet nærmest på statsministeren. Men nå er det slutt. Hegedüs

– Jeg er usikker på om du la merke til det selv. Men talen du holdt, er en ren nazi-lekse som er Joseph Goebbels verdig. Det skriver Hegedüs i et brev til Orban der hun også varsler om at hun vil slutte i jobben. Brevet er omtalt av avisa hvg.hu.

Goebbels var leder for propaganda i Tyskland før og under andre verdenskrig.

Orban har svart Hegedüs. Han har sendt henne et brev der han skriver at det er null toleranse for rasisme og anti-semittisme i hans regjering.

Men det er flere som er sinte og skuffet etter talen. Blant annet Auschwitz-komiteen. Det er en gruppe for folk som overlevde holocaust. Komiteen sier talen var både «dum og farlig».

– Det finnes bare én rase på denne planeten. Det er Homo sapiens, skriver Robert Frolich på Facebook. Han er sjefrabbiner og leder for det jødiske samfunnet i Ungarn.

Talen ble holdt i Romania. Da var han på besøk i et område der det bor en stor gruppe med etnisk opphav fra Ungarn.

Orban sa i talen at folk fra Europa kan få barn med hverandre. Men ikke med folk fra andre land utenfor Europa.

– Vi er villige til å blande oss med hverandre. Men vi vil ikke bli et folk av en blandet rase, sa Orban ifølge nyhetsbyrået NTB.

Bogdan Aurescu sier det er uakseptabelt å si noe sånt. Han beklager at det ble sagt i Romania. Han er utenriksminister i landet.

Zoltan Kovacs er talsmann for Orban. Han mener det bare er media som overdriver. Det var bare et par tøffe linjer om «innvandring og assimilering», sier han. Uten å si nøyaktig hva som ble sagt.

Orban skal også ha snakket om krigen i Ukraina. Han sa Vesten har feilet i sine forsøk på å støtte landet. Den økonomiske straffen mot Russland har også vært mislykket, mente han. Orban sa at det må bli forhandlet fram en løsning mellom Russland og Ukraina.

Ungarn har lenge vært uenig med resten av Den europeiske union (EU) om hva som bør bli gjort i forbindelse med krigen. Landet er også med i forsvars-samarbeidet Nato.

De har likevel et godt forhold til Russland. Orban hadde et fem timer langt møte med Vladimir Putin i Moskva i februar, kort tid før Russland angrep Ukraina.

Talen han holdt i Romania kom også to dager etter at utenriks-ministeren hans var på en reise til Moskva. Orban sa at Ungarn bør unngå å velge side.

– Vi bør verken være på siden til Russland eller Ukraina. Vi bør finne en rolle mellom de to, sa han ifølge avisa The Guardian.

Siste utgave

På forsiden nå