Verden

Derfor har bilskilt og ID-kort ført til uro i Kosovo

Politiet i Kosovo har stengt grensa til Serbia to steder i nord. Der er det protester fra etniske serbere. Det er også skutt mot politiet.

Fra mandag er det nye regler i Kosovo. Det er flere av disse som den serbiske minoriteten i nord har protestert mot.

Serbiske ID-kort blir ugyldig i Kosovo, slik at folk må skaffe midlertidige IS-kort fra Kosovo. Det må også bli byttet skilt på biler fra Serbia. De må bytte til skilt fra Kosovo innen to måneder.

Albin Kurti sier dette er et svar på politikken til Serbia. Landet har krevd det samme når folk fra Kosovo har reist til Serbia. Kurti er statsminister i Kosovo.

Flere hundre serbere parkerte lastebiler og andre store kjøretøy på grensa søndag kveld. Det førte til stopp i trafikken ved Jarinje og Brnjak, som er to grensekontroller. Søndag kveld skal ingen ha blitt skadd i uroen.

Men det har ført til at planen er utsatt, melder kanalen BBC. Det blir ingen nye krav eller regler om å bytte ut serbiske skilt og ID-kort før om 30 dager. Kosovo fikk råd fra USA om å utsette det.

Det var også protester mot kravet om å bytte skilt i fjor høst. Da var det daglige protester. Men det ble laget en avtale om at det i en periode var nok å klistre et merke over det var mulig å løse det med et klistremerke. Det skulle dekke over merket om at bilen var fra Serbia.

EU har jobbet med at Serbia og Kosovo skal ha møter om å få en normalt forhold. Det har pågått siden 2011. Men det har så langt vært mislykket.

I 2008 sa Kosovo at de var et eget land. Rundt 100 land i verden har anerkjent Kosovo som et eget land. Det gjelder blant annet USA og mange land i Europa.

Serbia har nektet å anerkjenne Kosovo som et eget land, fordi de mener Kosovo er en del av Serbia. De får støtte fra Russland.

Det bor rundt 50.000 serbere nord i Kosovo. Flere av de nekter å anerkjenne Kosovo og myndighetene i landet. Og mange av dem har bilskilt og ID-papirer fra Serbia.



Siste utgave

På forsiden nå