Verden

60 år siden folk var like redde for atomkrig

For 60 år siden fryktet mange en atomkrig. Nå er folk redde igjen.

– Vi har aldri vært nærmere en mulig dommedag siden Cubakrisen i 1962, sier Joe Biden. Han er president i USA.

Lørdag er det 60 år siden starten av det som senere fikk navnet Cubakrisen. Den lille øystaten Cuba var i noen dager fokus for verdens oppmerksomhet. Årsaken var at de hadde fått nytt og kraftig utstyr fra Sovjetunionen.

I 1959 hadde kommunisten Fidel Castro tatt kontroll på Cuba. Han brukte makt. I 1961 angrep cubanere som bodde i USA landet for å ta makta fra Castro. De hadde støtte fra USA, men mislyktes.

Castro fikk i tiden etter våpen og råd fra Sovjetunionen. De ville støtte andre kommunistiske land. USA lot dette skje. Årsaken er at de fikk vite at det var våpen til forsvar, og fordi overvåkning viste at dette var sant.

Men i oktober 1962 endret dette seg. USA fant ut at det ble bygget ramper. De var for å skyte opp raketter fra Cuba. Disse kunne nå hele USA. Og det handlet om raketter med atomvåpen.

USA krevde at Sovjetunionen avbrøt planen. De blokkerte for skip på vei mot Cuba. Spenningen var på topp. Så ble et amerikansk overvåkningsfly skutt ned da det fløy over øya.

Men samme kveld ble USA og Sovjetunionen enige. Utstyret og rakettene ble fjernet fra Cuba. Da hadde krisen vart i nesten en uke. Slik unngikk verden en atomkrig, siden både USA og Russland hadde slike våpen. 60 år senere er folk nok en gang redde for en mulig atomkrig. Denne uken øver 14 land i forsvars-samarbeidet Nato. De øver med de delene av forsvaret som har ansvar for atomvåpen.

Nato skal først og fremst øve i Vest-Europa. Men det skal også være med land fra Øst-Europa. Som Polen. President Andrzej Duda ønsker å samarbeide enda mer. Han sier ifølge avisa The Guardian at Polen vil ha amerikanske atomvåpen i landet.

Årsaken skal være truslene fra Russland. President Vladimir Putin har flere ganger advart; Russland vil bruke all sin makt til å forsvare sine grenser. Det gjelder også områder i Ukraina som Russland nå anser som sine. Til tross for at de færreste godtar denne grensen.

Russland har sendt ut varsel. De skal ha en stor øvelse. Den skal skje i havet i nord og nær grensen til Norge. De har også hatt atom-øvelse rundt denne tiden av året i mange år. Derfor mener flere at de også skal øve på dette nå. Det sier blant annet USA.

---

Cuba-krisen

  • Cuba-krisen startet da USA fant ut at Sovjet-unionen ville ha atom-våpen på Cuba.
  • Planen ble avlyst etter én uke.
  • Flere mener det var sist vi var så nære en atom-krig som det vi er i dag.

---



Siste utgave

På forsiden nå