Verden

Fulle sykehus preger Kinas største by

Eldre pasienter med korona hoster og gisper etter luft inne på fulle sykehus i Shanghai. Andre må vente på hjelp utenfor. Den største byen i Kina er preget av at smitten sprer seg raskt.

Like før jul endret Kina sine strenge regler mot smitte med korona-viruset. De nye reglene er mindre strenge, og fører til at flere blir smittet raskere. Det melder flere journalister som er i Kina.

Blant annet noen som jobber for nyhetsbyrået AFP.

De reiste til to sykehus i byen Shanghai like etter nyttår. Der så de flere hundre pasienter som lå på bårer utendørs. De fleste av pasientene var eldre. Mange var pakker inn i tepper, jakker og hadde på luer av ull.

Årsaken til at pasientene var ute er at det er tomt for plass på intensiv-avdelingene på sykehusene.

Flere var også koblet til ulike maskiner fra sykehusene. Blant annet for å få hjelp til å puste. Det var det mange som slet med, ifølge AFP. Noen steder skal pasienter ha kranglet om hvem som skal få hjelpen.

Flere steder i Kina har leger og sykepleiere sagt til AFP at de jobber med pasienter selv om de er smittet med korona. Og i Shanghai så journalistene flere ansatte som hostet.

Leger i Shanghai sier at svært mange kan være smittet de siste ukene. Det gjør at det er en akutt krise i byen med 25 millioner innbyggere. Rundt 70 prosent av alle som bor der kan ha blitt smittet, sier Chen Erzen.

Han er lege og visepresident ved et av sykehusene i byen. Han er også med i en gruppe eksperter som gir råd om korona til lokale myndigheter.

Tirsdag sa han til statlige medier at sykehuset han jobber på har merket en stor endring etter at reglene ble endret. De tar imot 1.600 intensiv-pasienter hver dag. Dobbelt så mange som før reglene ble endret. 80 prosent av disse er smittet med korona, ifølge Chen.

I flere store byer sier ledere i helsevesenet at de tror det blir mindre smitte framover. Men nå gjør myndighetene klart for at smitten vil spre seg til landsbygda. Årsaken er at mange millioner kinesere gjør seg klare for å reise hjem til familie for å feire kinesisk nyttår. Det skjer fra 21. januar.

Det vil bli en «enorm utfordring» når smitten sprer seg der, sier Jiao Yahui. Han er sjef for folkehelse i Kina. For det kan bli flere som reiser fra byene enn vanlig. Årsaken er at ingen har kunnet reise hjem for å feire nyttår de tre siste årene.

– Men det kan de endelig i år. Følgen av dette kan bli av svært mange byfolk reiser for å besøke familie som bor på landsbygda. Det gjør at vi er enda mer urolige for epidemien der, sa Jiao til kanalen CCTV mandag.

Det er uklart hvor mange som har dødd med eller av korona i Kina de siste ukene. I desember sluttet den nasjonale helsekommisjonen å dele daglige tall over hvor mange som dør med korona. I tillegg er det langt færre som blir testet. Det ble nemlig slutt på massetestene da reglene ble endret.

Det er også blitt flere krav for å si at noen har dødd med korona. Siden desember er det ifølge oversikter bare 22 korona-dødsfall i hele Kina.

Flere land har nylig laget regler og krav for folk som kommer reisende fra Kina. Myndighetene i Kina har sagt at dette er urimelig.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå