Verden

Over 17.100 funnet døde etter jordskjelvet

Håpet om å finne overlevende etter jordskjelvet i Tyrkia blir stadig mindre. Så langt er det funnet flere enn 17.100 døde i Tyrkia og Syria.

Bare i Tyrkia er det funnet 14.014 døde, sier myndighetene i landet. I nabolandet Syria er det funnet minst 3.162 døde.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fryktet at det vil bli funnet langt flere døde. De sa tidligere i uka at de var redde for at rundt 20.000 personer kan ha dødd.

Flere titalls tusen er skadd. Og rednings-arbeidere i begge land sier det fortsatt er folk i ruinene. Det er derfor ventet at de vil finne langt flere døde i tiden som kommer.

I tillegg sier flere hjelpeorganisasjoner at nye utfordringer venter for dem som har overlevd skjelvet. De må nå kjempe for å overleve tiden etter skjelvet, sier Robert Holden. Han er leder for krisehjelp i WHO.

Holden sier at mange nå må leve under tøffe forhold. De har verken tak over hode, været er kaldt og vått, og de sliter med tilgang på vann, drivstoff, strøm og kommunikasjon.

– Sjansen for en ny katastrofe er stor. Og den vil kunne føre til større lidelse enn selve skjelvet. For å unngå en slik krise, må vi jobbe like fort og intenst som rednings-arbeiderne, sier Holden ifølge kanalen BBC.

– Det er ingen liten oppgave … Vi har en enorm jobb foran oss.

Ifølge Tedros Adhanom Ghebreysus er det 77 land som hjelper til med hjelpearbeidet. Han er sjef i WHO. 13 internasjonale organisasjoner er også i området for å hjelpe til.

WHO anslår at så mange som 23 millioner mennesker kan være påvirket av jordskjelvet. Tedros lover at WHO vil hjelpe disse i lang tid framover.

Siste utgave

På forsiden nå