Verden

Mener søtt stoff i mat og drikke kan føre til kreft

Du får i deg aspartam når du drikker lettbrus. Også mye annen mat og drikke har stoffet i seg.

Stoffet aspartam gjør mat og drikke søt. Både lettbrus og mat har det i seg. Men det kan gi deg kreft, mener Verdens helse-organisasjon (WHO). De sier det er mulig kreft-fremkallende.

WHO er spesielt bekymret for kreft i leveren.

Aspartam er trygt, sier Folkehelse-instituttet (FHI). Det samme sier de i USA og Europa. Du får i deg for lite av stoffet til at det skader helsa.

WHO har selv sagt det er trygt i visse mengder. Men de kom med ny vurdering natt til fredag. Folk flest får i seg trygge mengder, sa også de. Men organisasjonen mener at stoffet altså kan føre til sykdommen kreft.

Du bør unngå mer enn 40 milligram aspartam daglig. Det gjelder per kilo du veier.

En boks lettbrus kan ha 200 til 300 milligram aspartam. En voksen på 70 kilo må da drikke fra ni til 14 bokser daglig. Først da kan det skade. Hvis personen ikke spiser aspartam ellers.

– Vi gir bare råd om litt moderasjon, sa WHO. De ber folk helst drikke vann, framfor brus. Både den med og uten sukker.

USA har brukt aspartam i 40 år. Siden har mange diskutert stoffet. Men uten å komme fram til at det er farlig i normale mengder.

Forskere på kreft mener det nå kan bli forsket mer. Det kan gi oss mer kunnskap.

Aspartam kan erstatte sukker. Stoffet har lite kalorier i seg. Derfor mener noen at aspartam er bra for helsa til folk. Fordi folk får i seg mindre sukker.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå