Verden

Eksperter tror ikke det blir en storkrig

Forholdet mellom Israel og Palestina er dårlig. Konflikten har blitt kalt verdens vanskeligste.

Hamas gikk til angrep på Israel lørdag. Mange fra Israel ble drept. Hamas er de som styrer på Gaza.

Israel svarte på angrepet med å angripe tilbake. Både med folk, men også med raketter. Folk på begge sidene er blitt drept. Over 187.000 flykter fra hjemmene sine på Gazastripen. Tallene på døde øker for hver dag. Likevel mener forskere at dette ikke vil bli en storkrig.

– Vi kan ikke si at det ikke er noen fare for at det blir verre. Det sier Kjetil Selvik til nyhetsbyrået NTB. Han er forsker og kan mye om konflikten mellom Israel og Palestina.

Han sier at folk er nervøse og at det kan føre til at flere land blir med på krigen. Blant landene han nevner er Libanon. Der er det ei gruppe som heter Hizbollah. De har kjempet mot Israel siden 1985.

Mandag ble det sagt at Hizbollah angrep deler av Israel. Det skrev nyhetsbyrået Reuters. Angrepet var et svar på at et av medlemmene deres var blitt drepte.

– Det Israel er mest bekymret for nå er en krig på flere fronter, sier Cecilie Hellesvtveit til avisa VG. Hun driver med forskning på konflikter.

Hun er usikker på om de kommer til å gjøre noe mere. Hun tror ikke Hizbollah har noe å tjene på et angrep.

Et annet land det snakkes en del om er Iran. Landet støtter både Hamas og Hizbollah. Men Selvik tror ikke de heller vil ha noen nytte av å angripe Israel.

Han mener Iran ser på Hizbollah som en forsikring. Dersom Israel skal angripe Iran, kan de få hjelp av dem.

– Min forventning er at krigen kommer til å holde seg innenfor Israel og Palestina. Men situasjonen er veldig usikker, sier Selvik.

Onsdag sier militæret til Israel at de har gått til angrep på en libanesisk område. Det skriver Det israelske forsvaret (IDF) på plattformen X. Ifølge IDF ble det skutt opp en rakett fra det området, mot et israelsk område.

Hizbollah sier det var de som angrep.

Kilder: avisa VG, nyhetsbyrået NTB og avisa Aftenposten.

---

Kort om saken

  • Hamas gikk til angrep på Israel lørdag.
  • Israel svarte med å angripe tilbake. Mange personer er blitt drept.
  • Situasjonen er usikker og enkelte er redd for hva som skjer videre.
  • Skal vi tro forskere vil ikke konflikten føre til at det blir storkrig.

---



Siste utgave

På forsiden nå