Verden

Folk føler seg innestengt på Gazastripen

Situasjonen er alvorlig for folk på Gazastripen. I fem dager har bombene eksplodert. Mange dør hver dag.

Natt til torsdag ble det meldt om mange nye bombeangrep. Minst 51 ble drept, ifølge myndighetene på Gaza. Det var i nabolagene Sabra, Al-Zautoun, Al-Nafaq og Tal Al-Hawa.

Hittil er over 1.100 drept i angrep fra Israel. Over 5.300 er skadd. 338.934 mennesker er på flukt i sitt eget land. Det er ifølge verdens-organisasjonen FN.

På Gazastripen bor 2,3 millioner mennesker. De fleste er nå uten strøm og vann.

Gazas har ett kraftverk som er i drift. Det gikk tomt for drivstoff onsdag. Noen steder før strøm fra solkraft. Men for mange er det helt mørkt om natten. Det eneste lyset er fra israleske raketter.

Folk bruker mobilen til å lyse opp rundt seg.

– Jeg har levd gjennom alle krigene og angrepene i fortiden. Men jeg har aldri vært vitne til noe verre enn denne krigen. Det sier Yamen Hamad.

Han har fire barn. Hjemmet deres ble ødelagt i et israelsk angrep.

I Khan Younis i Gaza er det et sykehus. Gangene er fulle av folk. Likhuset er fullt. De døde ligger på gulvet.

Sørgende mennesker er desperate etter å begrave sine kjære raskt.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med over 30 mennesker i Gaza. De fleste sier det samme som Hamad. Denne krigen er den verste de har sett.

Folk føler seg sperret inne i et mareritt. Gazastripens eneste utvei er til Egypt. Men grensa er stengt av egyptiske myndigheter.

De frykter at det kan bli verre. Blant annet hvis Israel angriper fra bakken.

Yoav Gallant er forsvars-minister i Israel. Han har sagt at Hamas skal utryddes. Men Hamas holder til tett på sivile mennesker.

Ala al-Kafarneh sier det var umulig å slippe unna. Han flyktet med familien sin fra Beit Hanoun. Det var et av de første stedene Israel angrep.

De kom seg til en leir for flyktninger ved kysten. Så ble den angrepet tirsdag kveld. Kafarneh mistet hele familien, sier han.

– Vi flyktet fra fare og rett inn i døden, sier Kafarneh. Han sitter utenfor et sykehus. Der sitter det hundrevis av andre. De håper sykehuset skal gi dem beskyttelse.

– Jeg er hjemløs nå, sier Youssef Fayer.

– Kanskje er jeg trygg. Kanskje. Det er fredelig sivilt sted, ikke sant. Kanskje ikke. Ingen steder virker trygge, sier Fayer.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen jobbe på Gaza. Mange sivile har dødd, sier de. Leger Uten Grenser har manglet medisiner og utstyr i flere år. Nå kan de gå tomme i løpet av et par uker, sier en lege.

Helsevesenet vil kollapse i løpet av et par dager. Det er hvis angrepene fortsetter som nå. Det sier legen Mohammad Abu Mughaseeb.

---

Kort om saken

  • Angrepene mellom Israel og Hamas fortsetter.
  • Grensen til Egypt er stengt. Folk føler seg innesperret på Gazastripen.
  • Folk frykter at situasjonen kan bli verre.

---










Siste utgave

På forsiden nå