Verden

Hva er egentlig en asteroide?

Mange jobber med å forske på hvordan jorda ble til. Kan en asteroide være svaret på det?

Verdensrommet er ikke alltid like enkelt å forstå seg på. Ofte leser vi saker om asteroider, svarte hull, kometer og selve universet.

Som regel kommer nyhetene fra Nasa eller andre organisasjoner som driver med romfart. Nasa er kanskje den organisasjonen folk kjenner best til.

Natt til torsdag kom de med en nyhet om en asteroide. For flere uker siden fikk de nemlig fraktet en asteroide fra verdensrommet og til jorden. De tok ikke med hele asteroiden, men stein og støv fra den.

De siste ukene har de undersøkt denne asteroiden, som de kaller Bennu. Selve asteroiden er 4,5 milliarder år gammel.

---

Hva er en asteroide?

  • Asteroide er små steiner som svever rundt om i solsystemet vårt. Se for deg små biter av både stein og metall som svever rundt.
  • De er ikke like store som planeter, men de er veldig mye større enn støv og små steiner.
  • Asteroidene kan være forskjellige størrelser. Noen kan være små, mens andre kan være store. Enkelte ganger kan de være runde, mens andre ganger kan de ha en litt rarere form.
  • De fleste asteroide holder til i samme området. Det er et område som kalles «asteroidebeltet». Det ligger mellom planetene Jupiter og Mars. Se på det som et stort nabolag med asteroider.
  • Asteroider er rester fra da solsystemet vårt ble til for veldig lenge siden. Det er også derfor Nasa er så interessert. Asteroidene kan kanskje fortelle oss hvordan solsystemet vårt ble til.
  • Asteroider kan ende opp med å treffe planeter enkelte ganger. Det kan være farlig. For rundt 65 millioner år siden traff en asteroide jorda. Asteroiden traff så hardt at dinosaurene ble utryddet. Slike store treff skjer veldig sjeldent. Forskere tror det skjer om lag en gang hver 20 millioner år.
  • Forskere jobber med å finne ut hvordan de kan hindre at slikt skjer.

---

Tilbake til asteroiden Bennu.

Vann og karbon skal ha vært en del av Bennu, ifølge Nasa. Dette gir enda flere bevis til teorien for livet på jorda ble sådd fra verdensrommet.

– Den første analysen viser prøver som har masse vann. Det sa Bill Nelson på en presse-konferanse.

Han sa også at Bennu er den største asteroideprøven de har hentet til jorda. Og den største de har funnet med så mye karbon.

For å hente stein og støv fra Bennu brukte de en romsonde. Den heter Osiris-Rex. Den dro ut til verdensrommet for tre år siden. Og kom tilbake til jorda for to uker siden.

Dette er første gang Nasa har hentet prøver fra en asteroide. Det er kun japanske romforskere som har lyktes med dette tidligere.

Kilder: nyhetsbyrået NTB og Illustrert Vitenskap.

---

Kort om saken

  • Nasa har undersøkt prøver fra asteroiden Bennu.
  • De fant både vann og karbon.
  • De sier at dette er viktig informasjon om hvordan jorda oppsto.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå