Verden

Sosiale medier bidrar til å spre falske nyheter

Plattformen X er verst blant de største, ifølge forskere. EU ber X finne ut hvordan de kan hindre dette.

X er en sosial plattform. Tidligere het den Twitter.

Enkelte mener at det blir spredt mye informasjon som er feil på plattformen. Blant dem som mener dette er Den europeiske union (EU). Flere medier har også funnet falske nyheter.

Dette har vært en debatt lenge. Det ble tatt opp da Russland angrep Ukraina 24. februar 2022. Også ble det igjen tatt opp nå som Israel kriger mot Hamas.

EU ønsker ikke at folk skal få se informasjon som er feil. EU har veldig strenge regler når det gjelder internett. Og de krevet at plattformer må kjempe mot falske nyheter. Likevel har X fått en del kritikk. Spesielt rettet mot Elon Musk, som eier X.

Selv om du kan finne falske nyheter andre steder, er det kanskje verst på X, ifølge forskere. De har sett på blant annet TikTok og Telegram.

– Det ser ut til å være mest feilinformasjon på X. Det sier Jack Brewster. Han jobber hos et nettsted som jobber med å finne ut av hva du kan stole på og ikke.

Musk har sagt at de jobber med å gjerne falske nyheter. Nå spesielt rettet mot krigen mellom Israel og Hamas. Men kritikere mener det ikke er godt nok.

For fem år siden skrev Twitter, nå X, under på en avtale. Det var også flere andre selskaper som gjorde det. Avtalen var at de skulle hindre at mest mulig falske nyheter kom ut.

Da Musk kjøpte X og tok over, trakk de seg fra avtalen.

EU mener at mye av de falske nyhetene som kommer, kommer fra Russland. De bruker sosiale medier for å føre en «krig» mot demokratiet.

---

Kort om saken

  • Sosiale medier har mye falske nyheter på seg. Det vil EU hindre.
  • Plattformen X er verst blant de største.
  • Når krig og konflikt oppstår blir det spredt enda mere falske nyheter.

---

Siste utgave

På forsiden nå