Verden

Hvorfor frykter Iran og Israel hverandre?

Israel og Iran er fiender. Slik har det ikke alltid vært, sier forsker.

Israel vil knuse gruppa Hamas. De slipper bomber over Gaza. Samtidig sender USA soldater og krigsskip til Midtøsten. De vil skremme andre fra å blande seg.

For i bakgrunnen lurer en annen, vond konflikt. Israels store fiende heter Iran. Og Iran er svært lite begeistret for Israel. Begge vil beskytte seg mot hverandre.

Slik har det ikke alltid vært, sier forsker Kjetil Selvik. Han er ekspert på Midtøsten og jobber for instituttet Nupi.

– Lenge hadde Israel et brukbart forhold til Iran, sier han.

Israel ble opprettet i 1948. Landet endte i krig med de arabiske landene. Israel var derfor opptatt av å komme godt overens med andre. De som var utenfor den arabiske verden, forklarer forskeren.

Og Iran ble en slik venn. Den gang var det sjah Muhammad Reza Pahlavi som styrte Iran. Han satset på et godt forhold til land i Vesten. Blant annet USA, som også ga sin støtte til Israel.

Men revolusjonen i Iran i 1979 ga landet et helt annet styre. Folk var leie av at Vesten skulle bestemme i regionen.

– Forholdet mellom Israel og Iran ble ikke så dårlig som i dag, med én gang. Det tok et tiår. Israel hadde en annen fiende, Irak, sier Selvik. Den gang styrte Saddam Hussein Irak. Iran og Irak kriget på slutten av 1980-tallet.

Uroen fortsatte. Irak tvang seg inn i Kuwait. Og land i Vesten angrep Irak for å fjerne Hussein. De fikk tak i ham i 2003.

Imens vokste det fram en annen bekymring. Iran kunne få for mye makt i regionen. For Iran hadde skaffet seg venner i grupper med våpen. Blant dem Hizbollah i Libanon, nabolandet til Israel. Og Hizbollah var ingen god venn for Israel. Iran hadde gjort dem sterke. Det har heller ikke hjulpet at Iran har et atomprogram som skremmer.

Iran har blitt den største trusselen mot Israels sikkerhet. Det landet de er mest redde for. På den andre siden frykter også Iran Israel. For Israel har USA på sin side, Irans fiende. Iran skaffet seg støtte i andre grupper, for å beskytte seg mot Israel.

Men hva med Hamas?

Hamas er en palestinsk gruppe på Gaza. Den er både militær og politisk. De hater Israel for å kontrollere palestinerne. Så mye at de 7. oktober gikk til angrep på brutalt vis. De drepte både store og små i Israel.

Også Hamas har støtte fra Iran. De har til felles at Israel er fienden, forklarer Selvik.

– Det er vanskelig å vite hva som skjer. Faren for en større krig er til stede. Men så langt ser det ut til at partene prøver å unngå det, sier han.

De truer med store ord. Men de er mer forsiktige med handling.

Iran kaller Israels angrep mot Gaza for folkemord. De skylder samtidig på USA, som de hevder styrer det hele. USA vil ikke bli spart, sier landets utenriksminister, ifølge nyhetsbyrået NTB.

---

Fakta: Venner og fiender i Midtøsten

  • Midtøsten er en region som ligger sør-øst for Europa.
  • Landene kjemper om innflytelse i regionen.
  • Israel er USAs gode venn i Midtøsten. USA er også partner med Saudi-Arabia. De jobber for et bedre forhold mellom Saudi-Arabia og Israel.
  • Iran kaller USA «den store satan». Men de har en god venn i Syria, Irak og mektige Hisbollah i Libanon.

---



Siste utgave

På forsiden nå