Verden

Derfor er det krig mellom Israel og Hamas

Konflikten i Midtøsten kan være vanskelig å følge. Her får du en oversikt.

Lørdag 7. oktober gikk bevegelsen Hamas til angrep på Israel. De drepte 1.400 mennesker, ifølge militæret til Israel. Israel svarte med å angripe tilbake. Tusenvis av palestinere er blitt drept. Mange av dem barn.

Krigen mellom Israel og Hamas herjer fortsatt. Men hvorfor er det konflikt mellom Hamas og Israel, og hva har Palestina med det å gjøre?

Hva er Palestina?

Hva Palestina er, avhenger av hvem du spør. Det var palestinerne som bodde der Israel ble opprettet som stat for 75 år siden. Per 2019 var det 138 av FNs medlemsland som anerkjente Palestina som et eget land, ifølge Store norske leksikon. Norge er ikke blant dem. Sverige anerkjenner Palestina som land. Før første verdenskrig var Palestina en del av det osmanske riket. Storbritannia og Frankrike tok kontroll etter første verdenskrig.

Hva er Israel?

Året 1948 ble Israel opprettet som en egen stat. Det skjedde etter andre verdenskrig, der seks millioner jøder ble drept. Flere europeiske jøder flyttet til Midtøsten, ifølge FN. Når Israel ble opprettet, ble 750.000 palestinere tvunget vekk fra sine landområder. Siden den gang har det vært konflikter mellom Israel, Palestina og andre arabiske land.

Hvem er Hamas?

Hamas er en bevegelse. Den ble startet året 1987. Det var en palestinsk imam og aktivist som startet Hamas. Han heter Ahmed Yassin. Hamas ønsker å kjempe mot Israel og ønsker også å opprette en egen palestinsk stat, der Israel er nå.

Er Palestina og Hamas det samme?

Nei, de er ikke det samme. Bevegelsen Hamas er de som styrer på Gaza, som ligger vest på grensa til Egypt. De har et ønske om å ødelegge Israel, ifølge dem selv. Palestina har et eget styre som kalles den palestinske selvstyre-myndigheten (PA). De styrer på området som kalles Vestbredden. Der er Mahmoud Abbas president og Mohammad Shtayyeh statsminister. Det er PA som representerer Palestina på større møter med FN og andre organisasjoner.

Hvorfor er det konflikt?

Palestinerne mener de har rett på flere landområder. Mens Israel mener det motsatte. Siden 1967 har palestinerne levd under veldig streng kontroll av Israel. Israel har tatt flere og flere områder og presset flere palestinere ut av hjemmene sine. Israel selv mener at de ikke gjør det, mens palestinerne mener det motsatte. Mange palestinere føler seg undertrykt av Israel.

Hva er bakgrunnen?

Israel ble grunnlagt for 75 år siden. Mange jøder dro til Midtøsten på 1880-tallet. Palestina ble ikke valgt tilfeldig. Årsaken er gammel historie.

Jøder ble drevet på flukt fra området år 70 etter Kristus. Da ble de spredd over hele Europa og Midtøsten. Det er derfor de føler de hører til i Palestina, ifølge FN.

Britene tok kontroll over Palestina etter første verdenskrig. Britene lovte å jobbe for å lage et hjem for det jødiske folket. Derfor reiste mange jøder til Palestina. Under andre verdenskrig dro enda flere jøder til Palestina. Dette fortsatte også etter at krigen tok slutt.

Europa ønsket å hjelpe jødene etter andre verdenskrig. Mye som følge av dårlig samvittighet etter krigen. De fant ut at Palestina var et godt valg for å lage en stat for jødene. Der hadde britene snakket om å lage et land for jødene en god stund.

For å lage Israel lagde FN en delingsplan. Jødene skulle få 55 prosent av jorda, og palestinerne skulle få 44 prosent. Mens en liten del skulle være styrt av FN. Slik ble det aldri. Jødene så på dette som et veldig godt forslag, men palestinerne avviste det. Dette førte til den første krigen mellom Palestina og Israel.

Flere land deltok også under krigen. Blant annet Egypt, Syria og Jordan. Da Israel bestemte at de skulle bli et eget land, tok Egypt over Gazastripen. Mens Jordan tok over Vestbredden. Syria tok kontroll over Golanhøydene.

Året 1967 ble det krig igjen. Denne krigen kalles seksdagerskrigen. Årsaken til navnet skyldes at Israel og hæren deres brukte seks dager på å ta kontroll over Vestbredden, Gazastripen og Golanhøydene. Siden den gang har palestinerne kjempet mot Israel.

Men på 90-tallet signerte palestinerne og Israel en avtale om fred. Avtalen heter Oslo-avtalen. Avtalen sa at de skulle prøve å dele alndet sitt og finne måter å bo sammen på. Palestinerne skulle få hele Vestbredden, også skulle de gå Gaza på sikt. Men det skjedde aldri.

Hvem støtter hvem?

USA er Israels største støttespiller. Storbritannia støtter Israel. Det samme gjør mange EU-land. Qatar støtter Palestina. Det samme gjør Iran, og en egen bevegelse fra Libanon, som heter Hizbollah. Egypt og Jordan sier de er bekymret for det som skjer med palestinerne på Gaza. Norge har ikke tatt side, men fordømte angrepet fra Hamas. Nå ber de Israel om å roe ned angrepene mot Gaza. Norge anerkjenner ikke Palestina som land.

Hva er Gazastripen?

Gaza er veldig lite. Det bor rundt 2,4 millioner personer der, hvor 1,7 millioner av dem er på flukt, ifølge Store norske leksikon. Fra 1967 til 2005 var Gaza okkupert av Israel. Fra 2007 begynte noe de kalte blokkade. Da ble alle som skulle inn eller ut av Gaza kontrollert på grensa til Israel. Slik er det også i dag.

Hva er Vestbredden?

Vestbredden er det området den palestinske selvstyre-myndigheten (PA) styrer. Der bor det rundt 3 millioner personer. Det er også her PA forsøker å lage en egen palestinsk stat. Området er blitt okkupert av Israel. De har tvunget folk til å flytte eller flykte fra hjemmene sine.

Kilder: Store norske leksikon, FN, avisa Aftenposten og avisa New York Times.

Siste utgave

På forsiden nå