Verden

Hjemme lekte han med barna. På jobb drepte han mennesker

Historien om kommandanten i Auschwitz har blitt film.

Året er 1940. Den tyske nazisten Rudolf Höss har fått jobb som kommandant. Han skal bygge opp og lede konsentrasjons-leiren Auschwitz.

Leiren er i dag et symbol på nazistenes verste forbrytelse: Holocaust.

Holocaust er navnet på nazistenes folkemord på jødene. I perioden 1938 til 1945 ble mer enn seks millioner jøder drept. Over 1 million ble drept i Auschwitz, under ledelse av Rudolf Höss.

Historien om Höss er nå blitt film. I «The Zone of Interest» blir vi kjent med kommandanten og kona Hedwig.

Hjemmet deres er rent og pent. Barna leker. De har tjenere og en praktfull hage som Hedwig er svært stolt av.

På andre side av muren i hagen er virkeligheten en annen. Dit blir folk sendt for å dø. Auschwitz skulle bidra til «den endelige løsning på det jødiske problem», som nazistene kalte det.

Går det an å leve et vanlig familieliv, samtidig som du jobber med folkemord? Og må du være sinnssyk eller ond for å drepe så mange mennesker?

Höss har skrevet om seg selv og arbeidet sitt. Boka «Kommandant i Auschwitz» skrev han mens han satt fengslet etter krigen.

– Jeg trakk meg mer og mer inn i meg selv. Jeg ble innesluttet, avvisende og påtagelig hardere. Min familie, særlig min kone, led sterkt under dette. For jeg oppførte meg nokså ufordragelig, skriver Höss.

– Jeg hadde ikke sans for noe annet enn mitt arbeid, min oppgave. Alle menneskelige følelser ble skjøvet i bakgrunnen, skriver han videre.

Höss hevder at han aldri hadde noe personlig hat mot jødene. Heller ikke overfor de andre fangene som kom til Auschwitz. Han anså likevel jødene som fiender.

– Men det fikk meg ikke til å se annerledes på dem enn på de andre fangene. Jeg behandlet bestandig alle likt. Jeg gjorde aldri noen forskjell. Hat er i det hele tatt en følelse jeg ikke har anlegg for.

Den norske forfatteren Arnulf Øverland skrev forordet til Höss sin bok. Den kom ut i 1958. Øverland var selv fanget i leiren Sachsenhausen under krigen. I forordet skriver Øverland:

– Han (Höss) forteller om dette, saklig, omstendelig og så oppriktig han kan. Han beretter sitt liv og sine sjelelige reaksjoner: I Auschwitz var han ikke lykkelig. For vår egen sjelefreds skyld forlanger vi av en slik mann at han skal gjøre oss den tjeneste å være sinnssyk. Men boken viser at han ikke er det. Likevel viser denne selvbiografien at han på de fleste punkter ligner andre mennesker. Det er dette som gjør Höss’ bok til en av de uhyggeligste bøker i verdens-litteraturen.

Og det er dette «The Zone of Interest» skildrer, ifølge Filmpolitiet.

– Filmen viser nemlig hvordan tilsynelatende helt normale og rasjonelle menn og kvinner er instrumenter for utenkelige grusomheter. Det skriver Filmpolitiets anmelder.

Rudolf Höss ble dømt til døden og hengt i 1947 for jobben han hadde gjort.

Kilder: Store norske leksikon, Filmpolitiet, KK, Historienet


Siste utgave

På forsiden nå