Verden

Vil USA forby TikTok?

En ny lov truer TikTok i USA. Mange har bygget en karriere på appen.

Alex Pearlman drømte om å bli komiker. Men han fikk seg en vanlig jobb på kontor. Så begynte han å poste på appen TikTok. Han postet vitser og om popkultur.

Nå har han sluttet i jobben. Han lever av TikTok. 2,5 millioner personer følger ham. Snart skal han turnere over hele USA.

– Jeg tar ikke noe for gitt på denne appen. Alt har vært så overveldende, sier Pearlman. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Appen har 170 millioner brukere i USA. Nå står de i fare for å miste tilgangen.

TikTok har blitt diskutert av politikere i USA. Et nytt forslag ble tatt opp i Representantenes hus. TikTok eies av ByteDance. Det er et kinesisk selskap.

Enten må selskapet selge appen, ellers blir den ulovlig i USA. Flertallet stemte ja til forslaget.

– Hvis forslaget går gjennom, er det slutt for TikTok i USA.

Det sier Shou Zi Chew. Han er sjef for TikTok. Hvis forslaget går gjennom, får ByteDance fem måneder på å selge selskapet. Det skriver kanalen NRK. Men lovforslaget må først få flertall i Senatet.

Pearlman lever nå ut drømmen sin. Det samme gjør tusenvis av amerikanere. Både selskaper og personer er frustrert over forslaget. Appen tok helt av under korona-pandemien. Da satt flere hjemme og brukte mobilen som underholdning.

Men hvorfor er politikere bekymret for TikTok? Det handler om frykt for at TikTok samler inn data om brukerne. Kan myndighetene i Kina få tak i informasjonen? Det samme har vært diskutert i Norge.

Flere har fått beskjed om å slette appen fra mobilen de også bruker til jobb.




Siste utgave

På forsiden nå