Verden

Ukraina trenger hjelp fra andre land for å klare seg

Russland har tatt over mye av Ukraina den siste tiden. Volodymyr Zelenskyj sier de trenger støtte fra andre land.

Russlands angrep på Ukraina fortsetter. Onsdag 1. mai er det dag nummer 797 av krigen.

Krigen har ført til store skader. Den har også ført til at folk har måttet flykte fra hjemmene sine. Ifølge Al Jazeera har over 14 millioner mennesker måttet flykte. Mange er også blitt drept som følge av krigen.

Akkurat hvor mange som er blitt drept, er usikkert. Ifølge Ukraina sitt utenriksdepartement skal over 50.000 russiske soldater være drept. Det skriver også flere medier. Mens Ukraina har mistet godt over 31.000 soldater. Det sa Volodymyr Zelenskyj 25. februar. Zelenskyj er president i Ukraina.

Krigen går også utover sivile. Nesten 11.000 sivile ukrainere er blitt drept siden krigen startet, ifølge Statista.

Ukrainas mangel på våpen har ført til at Russland har fått et lite overtak. Ukrainske soldater har måttet spare på ammunisjonen sin, ifølge nyhetsbyrået AP.

Russland har tatt over mye av Ukraina den siste tiden. Det er snakk om rundt 360 kvadratkilometer, ifølge AP. Det er nesten hele Oslo, som er 454 kvadratkilometer stor.

Zelenskyj har lenge snakket om at de trenger mer støtte for å klare å vinne krigen. Og det har USA lyttet til.

– Jeg mener denne støtten virkelig vil styrke militæret vårt. Og vi vil få en sjanse til å seire over Russland, sa Zelenskyj til kanalen NBC.

Onsdag kom støtten amerikanerne. USA er deres største støttespiller. USA skal gi tanks, våpen og penger til Ukraina.

– Uten påfyll av nytt utstyr fra USA, kan Ukraina tape krigen mot Russland. Det sier Bill Burns til nyhetsbyrået AP. Han er direktør for byrået CIA.

USA vedtok å gi 600 milliarder kroner til Ukraina. USA sier de kan sende utstyr til Ukraina raskt. Men noen tror at det kan ta litt tid før utstyret kan brukes.

AP har snakket med en person i det ukrainske militæret. Han forteller at ammunisjon vil være lettest å hjelpe dem med. Det finnes flere europeiske lagre, hvor de kan hente ammunisjon.

Når det gjelder støtten som kommer fra USA, er det to måter å hjelpe Ukraina på.

En måte er ved en ordre fra presidenten. Ordren vil føre til at Ukraina får ting levert raskere.

– Tidligere har vi sett at våpen overført via president-fullmakt har kommet fram etter bare noen dager. Det sier Brad Bowman til AP. Han jobber ved Defense of Democracies.

Den andre måten er å lage egne avtaler med selskaper som lager våpen. Disse avtalene kan sørge for at Ukraina får utstyr over tid.

Siste utgave

På forsiden nå