Verden
Bilde 1 av 3

Catalonia stemmer om løsrivelse

Spansk politi tar stemmeseder fra folk i Catalonia. Stemningen er spent før det ulovlige valget i regionen.

Søndag stemmer folk i Catalonia. Skal regionen rive seg løs fra Spania? Før valget er situasjonen svært spent. Folk i Catalonia er rasende på myndighetene i Spania. Regjeringen sier at valget er ulovlig,

– De tar inn stemmesedler. De stenger valglokaler. De stenger nettsider, sier Klar Tales journalist Cathrine Kahrs. Hun er gift med en spanjol og kjenner landet godt.

Det er ingen tvil om at valget er ulovlig, sier hun. Det står i grunnloven. Men myndighetene skaper enda verre stemning med hvordan de svarer. Spania styres for tida av det konservative partiet Partido Popular.

– Myndighetene har svart med kraftige mildler. De har ikke villet snakke og samarbeide med Catalonia. Bilder av politimenn fra Guardia Civil som tar stemmesedler – det gir et kraftig signal, sier Kahrs.

7.5 millioner mennesker bor i regionen Catalonia nord i Spania. Barcelona er den største byen.

– Catalonia har en lang historie med å være misfornøyd med det sentrale styret i Spania. Det ble verre etter Franco-tiden, sier Kahrs.

General Francisco Franco styrte fra 1930-tallet til han døde i 1975. Han styrte landet strengt. Spania skulle være spansk.

– Folk i Catalonia fikk ikke snakke sitt eget språk, katalansk, forteller Kahrs.

Senere har misnøyen fortsatt. Regionen er rik. De irriterer seg over at de må «støtte» fattigere regioner som Andalucia.

– Mange spanjoler synes katalanerne er urimelige. Spania har pøst mye penger inn i Catalonia, sier de. Nå vil de bare ta pengene og være for seg selv.

Til tross for konfliktene: Lederne i Catalonia sier at avstemningen skjer som planlagt.

– Vi fortsetter å svare på vår fredelige måte. Den spanske regjeringen har gått over streken. Den er en skam for demokratiet, sier den katalanske presidenten Carles Puigdemont, ifølge avisa The Guardian.

Folk i Catalonia er heller ikke enige. Det finnes få meningsmålinger. Men en nylig måling fra juli viser splittelse, skriver avisa Washington Post. Målingen viste at 41 prosent i Catalonia vil rive seg løs fra Spania. 49 prosent vil forbli spanske.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå