Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere har advart mot brann her

Brannen i blokken i London skulle ikke ha skjedd, sier flere. Bygningen var farlig, sier flere.

Verden

Politiet vet om tolv døde i brannen. De frykter de vil finne mange flere. Noen tror flere enn 100 kan ha dødd. Opp mot 600 mennesker bodde i blokken. Mange er skadd. Avdelingen for brannskader ved Haukeland sykehus i Bergen vil gjerne hjelpe til. De har sagt til britene at de kan ta imot pasienter

Det vil ta flere uker å lete etter folk i bygningen. Brannvesenet regner ikke med å finne noen flere levende.

– Det brant så mye, og var så varmt. Om vi finner noen flere levende vil det være et mirakel. Det sier Dany Cotton til kanalen Sky News. Hun er brannsjef i London.

Flere barn ble reddet fordi foreldrene kastet dem ut av vinduet.

– Jeg er heldig som er i live. Mange mennesker har ikke kommet ut av bygningen. Det sier en som bodde i blokka til The Guardian.

 

Mange spør nå hvordan dette kunne skje.

– Dette er en av de største skandalene i landet. Brannen kunne vært unngått, sier Reg Kerr-Bell.

Han var leder for organisasjonen som leier ut leilighetene. Han sluttet i den jobben. Han sier han sa fra at bygningen var farlig.

Han er ikke den eneste som har advart. En organisasjon for folk som bor i blokka har også sagt at bygningen er farlig.

– Bare en katastrofe vil vise hvor ille det er, skrev Grenfell Action Group i fjor høst.

 

Flere overlevende har sagt at de ikke hørte noen brannalarm. Noen hadde røykvarslere i leiligheten sin. Noen hørte naboens røykvarsler. Men det gikk ikke brannalarm i hele blokka. Noen fikk ikke vite om brannen før de hørte bråk utenfor blokka.

 

Blokken ble pusset opp av firmaet Rydon i fjor. Flere tror det ble gjort på en utrygg måte. Blokken hadde brannsperrer. De skulle gjøre at brann ikke kan spre seg fra en etasje til en annen. Sperrene ble tatt bort mens blokka ble pusset opp. Det skrivet bladet Inside Housing. Planen var å sette dem tilbake. Men det er ikke sikkert at det ble gjort, skriver avisa The Guardian. Rydon mener de har gjort alt riktig.

 

Brannen startet klokken ett på natten. Flammene spredte seg fort på utsiden av bygningen. Flere vitner og eksperter tror noe må ha vært galt med materialet.

Blokka var kledd i et slags plastmateriale.

– Jeg er ingen ekspert, men jeg tror at plasten fikk brannen til å spre seg fort. Etter at jeg hadde kommet meg ut, eksploderte plasten. Halve bygningen sto i flammer, og all plasten boblet og sprakk. Det forteller Ahmed Chellat til The Guardian.

 

– Man lurer på hva slags materiale de har brukt. Brann skal ikke spre seg så fort på utsiden. Det sier Vegard Ervik Olsen til nyhetsbyrået NTB. Han leder gruppen av branneksperter i Rådgivende Ingeniørers Forening.