Verden

– Glade over å være i live

– Vi er lykkelige over å være i live. Vi er glade over at dette har fått en slutt, sa de fire hjelpe-arbeiderne som ble frigitt i Kenya mandag. Blant dem var norske Astrid Sehl.

Norske Astrid Sehl jobbet for organisasjonen Flyktninghjelpen i Kenya. Hun satt over to døgn som gissel hos væpnede menn. Fredag ble bilene til organisasjonen angrepet. Fire ble tatt til fange og ført over grensa til Somalia. De ble satt fri i en dramatisk aksjon natt til mandag.

– Vi er lykkelige over å være i live. Vi er glade over at dette har fått en slutt, sa Qurat-Ul-Ain Sadozai fra Canada. Hun snakket på vegne av alle de fire gislene. Dette var det eneste de fire ville si da de kom til Kenyas hovedstad Nairobi mandag. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

LES MER HER: – Hjelpe-arbeidere satt fri i Kenya

Nå skal de til kontoret til Flyktninghjelpen og prate ut om det de har opplevd. Det er uklart om de fire ønsker å bli i Kenya, eller om de vil reise til sine hjemland. I tillegg til nordmannen, var det en person fra Filippinene og to fra Canada.

– De er utslitte. De har gått langt og har flere gnagsår. En av hjelpe-arbeiderne ble skutt i leggen, men ellers er de uskadd, sa Cyrus Oguna. Han er talsmann for det kenyanske militæret.

Kenyanske og somaliske soldater skal ha samarbeidet om å få de fire fri. Også lederen for en lokal gruppe med milits deltok i aksjonen. Det sier innbyggere i den somaliske byen Dhobley, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er fortsatt ikke kjent hvem som bortførte hjelpe-arbeiderne. Flere har lurt på om det var den somaliske opprørs-gruppa al-Shabaab.

LES MER HER: – Ble behandlet bra av kidnapperne

Elisabeth Rasmusson er Flyktninghjelpens generalsekretær. Hun er veldig lettet over å få de fire fri igjen.

– Det var som om en 150 kilo tung bør ble tatt av mine skuldre, sa hun.

De fire er 33 år gamle Astrid Sehl fra Norge, 40 år gamle Glenn Costes fra Filippinene og de to canadierne Steven Dennis på 37 år og Qurat-Ul-Ain Sadozai på 38 år.

– Vi vet ikke hvem som var angriperne. Vi vet heller ikke hvorfor de gjorde det. Vi har ikke hatt kontakt med dem, sier Rasmusson.

En kenyansk sjåfør i Flyktninghjelpen ble drept i angrepet fredag. To andre ble skadd. Angrepet skjedde veden stor flyktningleir som Flyktninghjelpen jobber i. Organisasjonen har stanset alle prosjekter som ikke regnes som akutte. De skal snakke mer om sikkerheten til de ansatte.

Samtidig sier Rasmusson at 500.000 flyktninger er helt avhengige av hjelp.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er svært glad og lettet over mandagens gode nyhet. Han takker spesielt kenyanske myndigheter for godt samarbeid.

Siste utgave

På forsiden nå