Verden

Holocaustdagen markeres

I hele verden markeres holocaustdagen. I dag er det 70 år siden overlevende ble reddet ut av dødsleiren Auschwitz-Birkenau i Polen.

Statsledere og overlevende ofre for holocaust i hele verden er med på minnemarkeringer. Det er 70 år siden de grusomme handlingene under andre verdenskrig.

Holocaust er navnet på nazistenes folkemord på jødene og andre mindre grupper før og under andre verdenskrig. Ordet holocaust betyr egentlig brennoffer. Ordet kan også bety stort offer, slakt og massakre.

I perioden 1938 til 1945 ble omtrent seks millioner jøder drept. Tar vi med de mindre gruppene ble omtrent 11 millioner drept.

Holocaustdagen 27. januar markerer at den sovjetiske hæren inntok leiren i Auschwitz-Birkenau. Polen var da okkupert av nazistene. Den sovjetiske hæren satte fri 7.500 fanger.

Over 1 millioner mennesker ble drept i leiren Auschwitz-Birkenau i Polen. Jøder fra hele verden ble sendt til leiren under andre verdenskrig. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De fleste som var i leiren var jøder. Men også sigøynere, homofile og funksjonshemmede var grupper som skulle utryddes under andre verdenskrig. Hvis et folkeslag utryddes betyr det at det ikke finnes noen igjen av dem.

Statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre (H) deltar sammen med kronprins Haakon.

– Auschwitz er en viktig del av vår felles historie. Det er viktig å ikke glemme hva som skjedde og hvorfor det skjedde. Kunnskap er et av våre fremste våpen mot hat, vold og ekstremisme, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Dagen ble også markert i Tyskland. Det var Tyskland som startet andre verdenskrig.

Budskapet er at vi aldri må glemme det som skjedde. Vi må bruke kunnskapen for å unngå at det skjer igjen.

– Vi må passe på at alle ungdommer lærer historien vår. Så vi skjønner hvor galt det kan gå når vi over lang tid dyrker fram ideen om at noen er mye bedre enn andre. Enten det gjelder kultur, bakgrunn eller religion. Vi må kjempe mot alle forsøk på å lage fiendebilder av enkelte grupper, sier Erna Solberg.

Det er vanskelig å sette seg inn i hvor grusomt fangene i leiren hadde det. Edith Notowicz fortalte at hun ble sterilisert ved tvang uten bedøvelse i leiren. Notowitcz var 15 år gammel da det skjedde. Det fortalte hun til Søndagsrevyen på kanalen NRK. Den eldre kvinnen hadde tårer i øynene.

I markeringen i Polen deltar kongelige og statsledere fra over 30 land. Omtrent 300 tidligere fanger fra Auschwitz-leirene skal være med på markeringen.

Siste utgave

På forsiden nå