Verden

– Lite håp for menneskene

Fattigdom, sult og klima-krise har én årsak. Det er for mange mennesker på jorda. Det mener Harald Kryvi. Lørdag er det FNs dag for verdens befolkning.

– Vi blir flere og flere mennesker på jorda. Det er det eneste virkelig store problemet vi har, sier Harald Kryvi. Han er professor i biologi ved Universitetet i Bergen. Lørdag er verdens-organisasjonen FNs dag for verdens-befolkningen. Denne dagen skal blant annet handle om befolknings-vekst.

Det er nesten sju milliarder mennesker i verden. Jorda tåler ikke mer enn én milliard, ifølge magasinet New Scientist. Folketallet øker med 200.000 mennesker hver dag. Hvert år blir vi 78 millioner flere mennesker. Det viser tall fra FN.

– Vi må ikke ta mer ut av naturen enn det den tåler. Vi tar allerede altfor mye. Mennesket er egoistisk, og vi bryr oss ikke om resten av livet på jorda, sier Kryvi.
Han mener at befolknings-veksten fører til problemer som fattigdom, sult og klima-krise.

– Det er altfor mange mennesker på jorda. Det er årsaken til nesten alle andre problemer. I noen land får hver kvinne i gjennomsnitt åtte barn. Da er det ikke rart at folk sulter, sier Kryvi.
Han mener at verken politikere eller internasjonale organisasjoner tør å snakke om problemet.

– Ikke snakk om at temperaturen stiger én grad eller om at isbreene smelter. Gå til årsaken. Det er den som er viktig, sier han.

Kryvi tror mange synes temaet er ubehagelig å snakke om. En av grunnene er at flere religioner er i mot bruk av prevensjon, som p-piller og kondomer.

– Politikerne er redde for å kritisere religion. I muslimske land er det vanlig å få mange barn. Og mange katolikker er motstandere av prevensjon, sier han.

Kryvi mener folk må få mer informasjon om prevensjon. Han mener også at politikerne må lage regler for hvor mange barn folk kan få.

– I Kina har de klart det. Der må foreldrene sende søknad til myndighetene hvis de vil ha flere enn ett barn. Vi må jobbe for lignende ordninger i flere land, sier Kryvi.

Rune Arctander er informasjons-konsulent i FN-sambandet. Han er enig i at økningen i befolkningen er et viktig tema. Men han mener at det er feil å bestemme hvor mange barn folk skal få.
– Det er viktig å ta befolknings-veksten på alvor. Vi må jobbe for å gi folk informasjon om hvordan de kan planlegge familiene sine. Men det er en menneskerett å velge hvor mange barn man skal få. Kina er ikke et godt eksempel. Folk må selv velge å bruke prevensjon og få mindre familier, sier han.

Harald Kryvi er bekymret for fremtiden.
– Jeg vet ikke om det er håp for menneskene. Jeg tipper at om noen tusen år vil menneskene spørre seg: Hvorfor gjorde vi ikke noe for å stoppe økningen i befolkningen? Hvorfor gjorde vi ingenting før det var for sent?

Artikkelen er fra Klar Tale nr 26, 9.juli 2009.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå