Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Osama bin Laden er drept

Lederen for terror-organisasjonen al-Qaida Osama bin Laden er drept. Det bekrefter USAs president Barack Obama.

Verden

Osama bin Laden er drept. Det bekrefter USAs president Barack Obama. Bin Laden var lederen for terror-organisasjonen al-Qaida. Organisasjonen var ansvarlig for terror-angrepet mot USA i 2001. President Obama fortalte verden at bin Laden er drept. Det sa han i en tale sent søndag kveld. Obama sa også at USA har liket etter bin Laden. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Stor seier for USA og Obama

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i byen Abbottabad i Pakistan. Den ligger et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad. Amerikanske soldater drepte bin Laden søndag. De tok vare på liket. Hensikten er å kunne bevise at han er død. Drapet skjedde etter grundig etterforskning, sa Obama.

– Rettferdigheten har blitt oppfylt, sa Obama. Han sa til de pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001 at han aldri hadde glemt dem.

Hundrevis av jublende mennesker samlet seg utenfor porten til Det hvite hus i Washington. De sang patriotiske sanger. Det skjedde etter at nyheten ble kjent. Tidligere president George W. Bush sendte et telegram for å gratulere Obama.

I talen fortalte Obama at han i august i fjor fikk vite om at det fantes et nytt spor etter bin Laden. I forrige uke godkjente Obama en operasjon for å finne og drepe lederen for al-Qaida.

LES MER HER: – Vet hvor Osama bin Laden er skjult

Obama understreket at Pakistan hjalp til med å finne bin Laden. Han sa han ringte Pakistans president Asif Ali Zardari for å takke og gratulere.

Bin Ladens menn og USAs soldater skjøt mot hverandre. Det skjedde da soldatene angrep villaen i Abbottabad søndag.

– En liten gruppe amerikanere drepte bin Laden med stort mot og dyktighet. Ingen amerikanere ble skadd. De var også svært nøye med å unngå at vanlige folk ble skadd, sa Obama.

– Etter skytingen drepte de bin Laden og sikret seg liket, sa han videre.

Ifølge kanalen CNN var det et angrep med helikoptre. Marinens spesial-soldater kalt Navy Seals ledet operasjonen. Hele operasjonen varte bare i 40 minutter.

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner drept. Det ble også to andre personer. Den ene var en kvinne som bin Ladens menn brukte som et menneskelig skjold.

LES MER HER: Ville drepe bin Laden

Amerikanske hemmelige etterforskere ble mistenksomme fordi villaen var sterkt bevoktet. Den hadde ikke telefon- eller internett-forbindelse. I tillegg bodde det flere mennesker der enn det som var opplyst.

Amerikanske medier melder at retts-medisinere har sjekket at liket faktisk er bin Laden. Det har de gjort ved hjelp av DNA fra hjernen til bin Ladens søster. Den sikret USA seg da hun døde.

I talen advarte Obama også om at al-Qaida vil fortsette å angripe USA. Han sa at USA vil fortsette å være på vakt.

Ledere i al-Qaida som fortsatt er i live, kan hevne seg. Det gjelder blant annet bin Ladens nestleder Ayman al-Zawahiri. USA har gitt amerikanere beskjed om å være på vakt over hele verden.

I talen understreket Obama at USA ikke er i krig med islam.

– Bin Laden var ingen muslimsk leder. Han drepte mange muslimer, sa han. Obama la til at verden er et tryggere sted uten bin Laden.

Det er flaut for Pakistan at bin Laden bodde lenge i landet. Han bodde i tillegg i luksus. Det gjorde han i en by som er full av pensjonerte pakistanske offiserer bare 120 kilometer fra hovedstaden.

Derfor bekreftet Pakistan raskt at bin Laden er død, og at de var med på operasjonen.

Opplysningene kan føre til problemer i forholdet til USA. Det kan også føre til politiske problemer i Pakistan. Men hvis Pakistan har vært med på å ta bin Laden, vil det gjøre forholdet mellom USA og Pakistan bedre.

Bin Ladens død skjer nesten ti år etter angrepet mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington. Rundt 3.000 mennesker døde i terror-angrepet, og i det amerikanske angrepet på Afghanistan etterpå.

President George W. Bush hadde som mål med Afghanistan-krigen å få tak i bin Laden. Men han greide det aldri før han sluttet som president.

USA har i alle år trodd at bin Laden var i områdene ved grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Der skal han ha vært etter at han flyktet fra Tora Bora-hulene i Afghanistan.

USA mener at bin Laden også hadde ansvaret for andre terrorangrep, i tillegg til angrepet 11. september. De mener han var ansvarlig for angrepet på ambassadene i Kenya og Tanzania og på marineskipet USS Cole i Jemen.