Verden

Palme-drapet preger fortsatt Sverige

På søndag er det 30 år siden Sveriges statsminister ble drept på åpen gate. Drapsmannen er fremdeles ikke tatt.

Olof Palme var en omstridt statsminister. Han var elsket av mange og hatet av andre. På kvelden 28. februar 1986 gikk han og kona Lisbet på kino. De skulle se «Brødrene Mozart». Det fikk alvorlig følger.

Kort tid etter at de to forlot kinoen, ble Palme skutt i ryggen av en ukjent mann. Klokka var da 23.21.

Den småkriminelle rusmisbrukeren Christer Pettersson ble arrestert to år senere. I 1989 ble han dømt for drapet. Dommen var imidlertid ikke enstemmig og ble senere opphevet. Svensk høyesterett avslo ønsket fra påtalemyndighetene om å ta opp igjen saken.

Petterson nektet til sin død i 2004 for å ha skutt den svenske statsministeren. Lisbet Palme og Palmes tidligere statssekretær Ulf Dahlsten var fortsatt overbevist om at han gjorde det.

– Det var ingen fremmed makt eller sikkerhetstjeneste, skrev Dahlsten i et debattinnlegg i avisen Dagens Nyheter denne uka.

– Det var heller ikke noe planlagt motiv bak drapet. Christer Pettersson var på sett og vis også et offer. Handlingen var en konsekvens av hatet som han og hans oppdragsgiver led av, skriver Dahlsten. Han mener det var palmehateren Lars Tingström som gav Petterson oppdraget. Tingström var dømt til livstid i fengsel og døde i 1993.

Det har vært mange teorier om hvem som sto bak drapet. Det har ført til mange avisartikler, bøker og filmer opp gjennom årene.

Ingen av teoriene har imidlertid resultert i noen dom. Det til tross for at svensk politi har brukt hundrevis av millioner kroner på å lete etter et svar.

Det har heller ikke hjulpet med en belønning på 50 millioner kroner for tips som kan føre til oppklaring. Fortsatt kommer det inn nye tips hver eneste uke til den såkalte Palmegruppen. Svensk politi har også fått en rekke tilståelser opp gjennom årene.

Etterforsknings-materialet fyller i dag 250 hyllemeter. Palmegruppen anslår at det vil ta ni år å lese gjennom de mange permene.

– Dette er Sveriges og kanskje også verdens største etterforskning, sier svensk politi.

I forbindelse med 30-årsdagen for drapet må de svenske etterforskerne nok en gang fortelle at det ikke er oppklart. Samtidig forsikrer de at etterforskningen fortsetter.

LES OGSÅ: – Bestilte Palme-drapet

Siste utgave

På forsiden nå