Verden
Bilde 1 av 5

Rwandas sterke mann holder fast på makta

– Det er ikke noe virkelig valg i Rwanda, sier kritikerne. Paul Kagame har styrt i over 20 år.

Paul Kagame har styrt Rwanda siden 1994. Fredag er det valg i landet.

Det virker klart at 59 år gamle Kagame tar seieren. Han har to konkurrenter. De er begge lite kjent. De får dessuten bare lov til å drive valgkamp i tre uker.

Kagame ble valgt til president i 2003. Det gjaldt for sju år. Han ble valgt igjen i 2010.

Men egentlig har han styrt siden 1994. Da var han leder for opprørs-gruppa Rwandas patriotiske front (RPF).

Gruppa tok over hovedstaden Kigali i 1994. De stoppet hutu-regimet. Hutuene drepte mange fra den mindre folkegruppa tutiser. Det var et av de verste folkemordene i ny tid. Rundt 800.000 mennesker ble drept.

Kagame er selv tutsi.

Fargene til Kagames parti er overalt i landet. Det er rødt, hvitt og blått. Den grønne fargen til motstanderen er ikke synlig, sier valg-observatører.

– Vi fikk beskjed om at vi ikke kunne sette opp våre flagg der RPF har sine. Men dessverre har RPF satt opp sitt over alt, sier Frank Habineza til nyhetsbyrået AFP. Han er en av president-kandidatene.

Habineza er fra Demokratisk grønt parti. Det er det eneste partiet som er tillatt utenom RPF. Den andre kandidaten stiller uten parti. Han heter Philippe Mpayimana.

Kagame har fått æren for å skape ro i Rwanda. Landet var knust etter folkemordet. Nå er det fred, og økonomien er bedre.

Samtidig blir han kritisert. Han undertrykker dem som snakker kritisk om ham. Det sier grupper som jobber med menneske-rettigheter.

Kritikere av Kagame er blitt drept. Andre er satt i fengsel. Noen er blitt tvunget til å dra fra landet.

Habineza og Mpayimana er ingen trussel mot Kagame. Bare derfor får de lov å stille til valg, sier valg-observatørene.

– Det er ikke noe valg i Rwanda. Det er en kroning av Kagame som konge, sier Robert Mugabe. Han er en journalist fra Rwanda.

I 2015 ble også grunnloven endret. Endringen gjør at Kagame kan styre i enda flere år uten nytt valg. Han kan da styre til 2034. Det ble bestemt i en folkeavstemning.

Både USA, EU og Norge har kritisert endringen i grunnloven.

Det bor rundt 11 millioner i Rwanda. 6,9 millioner av dem kan stemme. Landet er lite. Det er bare litt større enn Nord-Trøndelag fylke.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå