Verden

Skjøt de narkotikadømte

Mange land protesterte. Men natt til onsdag ble de narkotikadømte i Indonesia henrettet ved skyting.

To australiere, en brasilianer, fire afrikanere og en indonesier ble skutt litt over midnatt natt til onsdag. De var dømt til døden i Indonesia for å ha smuglet narkotika. Mange land protesterte. Men myndighetene hørte ikke på protestene.

En filippinsk kvinne var også dømt til døden. Men hun ble spart. Indonesiske myndigheter tror hun ble lurt til å smugle narkotika. En person har fortalt politiet at han lurte henne til å smugle en koffert med 2,6 kilo heroin. Det fikk politiet til å utsette henrettelsen hennes, skriver nyhetsbyrået NTB.

En fransk mann ble også dømt for å være med i den samme gruppa smuglere. Indonesia venter også med å henrette ham. Frankrike er blant landene som har protestert kraftig mot Indonesia for henrettelsene. I Brasil er de også sinte. De kan samarbeide mindre med Indonesia etter at en brasilianer var blant de dødsdømte som ble skutt.

Australia kaller hjem sin ambassadør i Indonesia i protest.

– Jeg vil understreke at forholdet mellom Indonesia og Australia er svært viktig. Det er blitt skadet av det som har skjedd de siste timene, sa Tony Abbott. Abbott er statsminister i Australia.

Muhammad Prasetyo er riksadvokat i Indonesia. Han sier at narkotika-kriminalitet truer landets sikkerhet og overlevelse. Derfor må forbrytere straffes med døden, mener han. Indonesias persident Joko Widodo er også for dødsstraff for å smugle narkotika.

Familiene til noen av de dødsdømte fikk besøke den dømte for siste gang. De var i et fengsel på en øy. Folk måtte støtte seg til hverandre da de forlot fengselet og tok båten tilbake til fastlandet.

Kistene med de døde ble fraktet bort fra øya etter henrettelsene.

Den australske konsulen på Bali fikk se de to døde australierne. Etterpå fortalte hun familiene at de var døde.Familiene til de to australierne sier at sønnene har prøvd å gjøre det godt igjen etter at de ble arrestert. I fengsel har den ene lært andre fanger engelsk og den andre har blitt prest.

Norske Ivar Schau var nær venn av de australske smuglerne. Schau sier at australierne har hjulpet mange i fengselet. Schau har jobbet sammen med australierne i fengselet siden 2011. Australierne har gjort så mye for fengselet. Indonesiske myndigheter sier de vil bruke dette i andre fengsler. Schau synes det er rart at de ble henrettet når de har endret seg så mye. Schau sier australierne er de beste studentene han har hatt. Ivar Schau er filosof og foreleser.

Narkotikalovene i Indonesia er blant de strengeste i verden. Omtrent 33 indonesiere dør hver dag fordi de bruker narkotika.

Siste utgave

På forsiden nå