Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Svært isflak flyter i Antarktis

Et isflak løsnet. Flaket er større enn Akershus fylke.

Verden

Et kjempestort isflak løsnet fra deler av isen i Antarktis. Isflaket er 6.600 kvadrat-kilometer stort. Det er større enn Akershus fylke, melder NRK.

Det er vanlig at flak løsner. Men ikke at de er så store.

– Det er vanskelig å si hva skjer videre, sier den britiske forskeren Adrian Luckman til avisa Washinton Post. Han jobber i prosjekt MIDAS. Det er forskere som overvåker isen. 

– Flaket kan holde seg i én del. Men det vil trolig bryte opp i mindre deler. Noen deler kan drive nordover til varmere områder, sier Luckman.

Han tror ikke isen vil skade skip i første omgang.

– Av og til driver isflak ut av Antarktis-halvøya. Men det vil ta lang tid før det skjer. Og det går ikke mange skip i området, så vidt jeg vet.

Isen vil neppe påvirke nivået på havet, sier eksperter.

– Det er som isbiten i drinken din. Hvis den smelter, påvirker det ikke mengden i glasset noe særlig, sier Anna Hogg ved Leeds Universitet til avisa The Guardian. Hun er ekspert på å tolke satellitt-bilder av is.  

Forskerne er usikre på om mer is vil løsne fra samme område. I så fall kan nivået på have stige, tror noen forskere. 

– Kanskje vil hele isen på land bak isflaket begynne å bryte opp. Da ser vi det på havnivået, sier Bjørn Hallvard Samset til NRK. Han jobber ved Cicero - senter for klimaforskning.

Forskerne vet ikke ennå om klimaendringer påvirket hendelsen. 

– Jeg er ikke bekymret. Dette er ikke det første store isflaket som har løsnet, sier professor Martin Siegert til The Guardian. Han jobber ved Grantham-instituttet for klimaforskning i London i Storbritannia.

Større isflak har løsnet fra Antarktis før. I 2000 løsnet et flak som var nesten dobbelt så stort, ifølge Washington Post.

 Det var ventet at isen ville løsne. I forrige uke ble det vist fram bilder av den store sprekken i isen. Bildene var tatt av Den europeiske romfarts-organisasjonen (ESA).