Verden

Tidligere fotballstjerne er ny president i Liberia

George Weah ble mandag tatt i ed som ny president i Liberia. Det gir håp for det fattige landet i Vest-Afrika.

Det er første gang en demokratisk valgt president etterfølger en annen siden 1944. George Weah er 51 år gammel og er tidligere fotballstjerne.

Weah tar over etter fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf. Hun har styrt Liberia i 12 år. Sirleaf ble Afrikas første kvinnelige statsleder.

Innsettelsen ble en folkefest i farger, med dans og tradisjonell musikk. Forventningene til Weah er velig høyre. Han kom med mange løfter i valgkampen. Han vil skaffe flere jobber og lage bedre skoler.

Innsettelsen begynte på et stadion i nærheten av hovedstaden Monrovia. Ledere fra en rekke afrikanske land var gjester. Det var også venner og folk som spilte sammen med Weah da han var fotballspiller.

Under en gudstjeneste tidligere på dagen sto Sirleaf og Weah side om side. Det var for å vise at maktovertakelsen skjedde fredelig.

Inne på arenaen var det øredøvende jubel fra tusener av tilhengere. Utenfor var det lang kø. Folk sang og danset mens de viftet med flagg.

– Dette er en av de mest spennende dager jeg har opplevd. President Weah er et ikon, min rollemodell. Dagen i dag er ikke bare innsettelsen av en ny president. Den er en bekreftelse på at Liberia har funnet seg selv, jubler den 21 år gamle Benjamin Bee.

Weah spilte på en rekke av topplagene i Europa på 1990-tallet. Han er kåret til verdens beste spiller av det internasjonale fotballforbundet Fifa. Han var også den første afrikanske spilleren som vant gullballen.

George Weah stilte mot Sirleaf i valget i 2005. Da tapte han. Weah har brukt de siste 13 årene til å få mer politisk erfaring. I 2014 vant han en plass i senatet i nasjonalforsamlingen.

Den viktigste jobben til Weah blir å holde på freden i Liberia. Landet opplevde en borgerkrig fra 1989 til 2003. 250.000 mennesker døde i krigen. President Sirleaf fikk partene i krigen til å snakke sammen. Det fikk hun Nobels fredspris for i 2011.

Men Liberia sliter med utbredt fattigdom. Landet er langt nede på verdens-organisasjonens FNs liste over helse, utdanning og utvikling.

Siste utgave

På forsiden nå