Verden

– USA overvåker sosiale medier

Sikkerhets-myndighetene i USA kan hente informasjon fra nettsteder som Facebook og Google. Slik kan de spore opp nesten alt en person gjør på internett.

Sikkerhets-myndighetene i USA henter informasjon fra ni store nettsteder. Det gjelder Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple, skriver avisene Washington Post og The Guardian. Myndighetene kan bruke informasjonen til å se hva folk gjør på internett.

James Clapper er lederen for amerikansk etterretning. Han sier at loven bare gir dem rett til å se på informasjon om folk som ikke er amerikanske statsborgere. Og som ikke er i USA, skriver nyhetsbyrået NTB.

Clapper sier at Washington Post og The Guardian skriver mye som ikke stemmer. Men han sier ikke hva som er feil.

De to avisene har fått tak i en presentasjon. Den viser hvordan sikkerhets-etaten NSA og politi-etaten FBI har tilgang servere. På serverne lagres informasjon. Slik kan NSA og FBI spore opp nesten alt en person gjør på nettet. Det gjelder både bruk av lyd, video, bilder, eposter og nettlogger.

Dette er en del av et hemmelig program mot terrorisme, som kalles PRISM.

Flere av nettstedene sier at de ikke har gitt fra seg informasjon.

– Vi gir ikke noen regjerings-organisasjon direkte adgang til Facebooks servere, sa Joe Sullivan. Han er sjef for sikkerheten i Facebook.

– Vi har aldri hørt om PRISM, sa Steve Dowling fra Apple.

En person i den amerikanske regjeringen sier at amerikanske borgere ikke blir overvåket. Det gjelder bare folk fra andre land som bor utenfor USA. Personen sier også at denne informasjonen er veldig viktig. Sikkerhets-myndighetene bruker den til å beskytte USA mot trusler.

– Programmet ble nylig godkjent på nytt av kongressen etter en høring og en debatt, sier personen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå