Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Våpenhvilen i Syria holder fortsatt

Det har kommet enkelte meldinger om kamper mellom regimets soldater og opprørere. Men stort sett holdes våpenhvilen i Syria fredag.

Verden

Det er syriske aktivister som sier at våpenhvilen stort sett holdes. Våpenhvilen startet torsdag morgen. Det er en del av en fredsplan laget av Kofi Annan. Han forhandler for verdens-organisasjonen FN og organisasjonen Den arabiske liga. Det var roligere mange steder i Syria. Men opprørerne sier 22 mennesker ble drept ulike steder i landet torsdag.

– Det virker som om våpenhvilen stort sett holdes fredag. Men det er meldt om enkelte brudd på den i ulike områder. Det sier Rami Abdel Rahman fra gruppa Syrias observatorium for menneskerettigheter fredag formiddag. Det er en organisasjon for menneske-rettigheter som drives av syrere i utlandet.

Men syriske styrker skal ha pågrepet flere personer i Deraa-provinsen sør i landet. Opprørerne beskylder myndighetene for å prøve å gjøre ting som gjør opprørere sinte. Det er for at opprørerne skal gjøre noe voldelig. Da kan myndighetene si at det er opprørerne som bryter våpenhvilen.

Tidligere på dagen kom det meldinger om enkelte kamper. Det er blant annet ved grensen mot Tyrkia nord i landet.

De som er mot regimet i Syria, har bedt vanlige folk om å demonstrere fredelig. Det er over hele landet, skriver nyhetsbyrået NTB.

Samtidig skal FN diskutere et forslag. Det er om å sende rundt 30 observatører til Syria. Observatørene skal ikke ha våpen. De skal følge med på hva som skjer i landet, og sjekke om våpenhvilen holdes. Observatør-styrken blir trolig ledet av den norske general-majoren Robert Mood.

 

Emneord

syria verden