Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil bli eget land

Folk i området Catalonia i Spania vil bli eget land, men Spania sier nei. Til høsten skal folket si sin mening.

Verden

Spanske områder har egne presidenter. Selv om de er en del av Spania. Presidenten i Catalonia sier de vil slutte å være et område i Spania. De vil bli et eget land.

– Vi skal la folk få bestemme selv, skriver president Carles Puigdemont i et brev til avisen El Pais. Han sier de vil stemme om de skal bli eget land. Slik som Skottland gjorde i 2014.

Spania sier de ikke får lov til å bli eget land. Catalonia vil stemme over det likevel. Det skal skje i september. Statsministeren i Spania sier avstemningen er ulovlig. Slik som sist.

I 2014 stemte folk i Catalonia for å bli eget land. Da var Artur Mas president i Catalonia. Hn ble dømt for å ha laget et ulovlig valg. Han fikk ikke være politiker i to år etter det.

Catalonia er et rikt område. Det bor 7,5 millioner mennesker der. De har eget språk. De har prøvd å bli eget land i sju år.

I Skottland sa folk nei til å bli eget land i 2014. Men nå vil de stemme på nytt. Storbritannia skal ikke lenger være med i Den europeiske union (EU). Folk i Skottland har lyst å være med i EU. Derfor vil de slutte å være en del av Storbritannia.