Kultur

101 døgn på en flåte

Flåten Kon-Tiki seilte 101 døgn over Stillehavet. 65 år etter kommer filmen om den eventyrlige reisen på kino.

Fredag åpner filmen «Kon-Tiki» Filmfestivalen i Haugesund. I 1947 reiste eventyreren Thor Heyerdahl og fem andre menn ut på havet på en flåte.

Heyerdahl ville bevise at folket i Polynesia kunne ha kommet fra Sør-Amerika. Nå har den 101 dager lange reisen blitt til en film. Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl.

– Vi filmet ute på havet på en flåte. Der satt vi i mellom 12 og 13 timer om dagen mens sola stekte. Det var fantastisk. Men det var vanskelig å styre flåten. Det oppdaget nok Heyerdahl også, sier han til Klar Tale.

LES MER HER: «Kon-Tiki» åpner filmfestivalen i Haugesund

Thor Heyerdahl seilte nesten 8.000 kilometer sammen med fem unge menn. Han var den eneste som kjente alle fra før. Bare én av dem kunne seile.

– Det må ha vært både spennende og krevende. Det var sikkert tøft å ikke vite hvordan reisen ville ende. De skulle tross alt treffe noen små øyer i havet, sier Hagen.

Han forteller om en spesiell scene der en mann faller i vannet.

– Jeg kunne bare tenke meg hva som hadde skjedd hvis noen hadde dødd i 1947. Da hadde Thor Heyerdahls liv aldri blitt det samme, sier Hagen.

LES HER HER: Kongeparet skal se «Kon-Tiki»

Heyerdahl skjulte at han ikke kunne svømme.

– Det viser hvor spesielt det var, det Heyerdahl gjorde. Heyerdahl trodde sterkt på tanken sin om hvordan folk kom til Polynesia. Han var nok frustrert over at han ikke ble trodd av andre vitenskapsmenn. Heyerdahl hadde nok en sterk følelse av at han måtte gjøre denne reisen, sier Hagen.

Det er brukt mange millioner kroner på spesial-effekter i filmen. I en av scenene treffer flåten på en enorm hvalhai. Det blir dramatikk, siden den kunne veltet flåten. Det er også en scene hvor en hai havner oppå flåten.

Thor Heyerdahl døde i 2002. Hagen fikk mye hjelp av familien til den norske eventyreren. De hjalp ham med å leve seg inn i rollen.

– Jeg opplevde Heyerdahl som en inspirerende person. Jeg leste også det Heyerdahl hadde skrevet om seg selv. Mange folk husker måten han snakket på, og det var en av tingene jeg jobbet med, sier han.

LES MER HER: Her er høstens norske filmer

Heyerdahl var kjent for å snakke engelsk på en spesiell måte. Det var lett å høre at han var norsk, selv om han snakket engelsk. Det kalles aksent.

«Kon-Tiki» er den dyreste norske filmen som er lagd. Den kostet 100 millioner kroner og ble filmet i seks land. Regissørene er Joachim Rønning og Espen Sandberg. De laget også den populære filmen «Max Manus». Hagen håper mange vil se historien om Heyerdahl og flåten.

– Reisen til Thor Heyerdahl var helt fantastisk. Den skjedde i virkeligheten, og vi har alle glede av å tenke på den, mener han.

«Kon-Tiki» har premiere på kinoene 24. august.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå