Kultur

TV-julen er klar

Både «Askepott» og «Jule-attraksjoner» kommer på TV i julen. Her får du hele oversikten.

TV-julen svikter ikke de som vil ha kostyme-dramaer og god, gammeldags julestemning. Men også de som vil flykte fra høytidelige familieselskaper får sitt. Det finnes både spennende filmer og komedier.

NRK er ganske tradisjonelle. Lille julaften sprer Hilde Hummelvoll og Arild Opheim julestemning. Og selvsagt blir det gjensyn med «Grevinnen og hovmesteren».

En rockemusikal fra 1979 varmer opp på NRK3. Det er «Med Grimm og Gru». Musikalen er basert på brødrene Grimms eventyr om ulven og geitekillingene.

Julaften formiddag blir det gjensyn med klassikere. Da kommer filmene «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen». Donald Duck og vennene hans får også plass. Sølvguttene synger julen inn.

Julekvelden har NRK en julespesial med «Norge Rundt». Senere på kvelden blir det julekonsert fra Vang. Den ledes av prinsesse Märtha Louise. Midnattsmessen fra Vatikanet i Roma sendes i år klokken 21:55 på NRK2.

I romjulen kommer serier der folk har mange forskjellige kostymer. «Harry & Charles» forteller om livet til Norges første kongefamilie. Miniserien «Huset Buddenbrook» er laget på Thomas Manns roman fra år 1900. Den vant han Nobelprisen i litteratur for.

I tillegg blir det britisk kostyme-drama på NRK3 hver kveld i romjulen. Først ut er BBC-serien «Fornuft og Følelser» fra 2008. Deretter sendes «Jane Eyre».

Selvsagt blir det også konkurranse på TV i julen. «Julenøttene» er på plass, med programleder Roald Øyen.

I romjulen får vi også se hvordan kongefamilien har hatt det. Det skjer med programmet «Året med kongefamilien». Det blir også en versjon av «Norsk attraksjon julespesial». Dessuten skal nye mysterier løses sammen med den spesielle detektiven Hercule Poirot.

Hver dag i julen blir det også film på NRK3. Blant annet action med Will Smith og problemer for Bridget Jones.

Også TV 2 har sine tradisjonelle juleprogrammer. Lille julaften viser de en to timer lang førjulssending. Solveig Barstad og Øyvind Fjeldheim er programledere. Odd Børretzen er blant gjestene. TV 2 har også et eget program som heter «Julepreikmed Egil Svartdahl». Dessuten får du hver dag «God morgen Norge» med julevri.

Av filmer satser kanalen blant annet på «Hjemme Alene»-filmene. For mange er disse en del av juletradisjonen. De viser også «The Devil Wears Prada», «Flåklypa Grand Prix» og «Istid 2».

På julaften sender TV 2 flere Disney-filmer. De lar Nidarosdomens Guttekor synge julen inn. 28. desember blir det høydepunkter fra TV2s underholdnings-programmer i året som gikk.

Kanalen TV 3 sender mye film i julen. Der kan du se «Nanny McPhee» og «Love Actually» på lille julaften.
Julaften kan du få med deg Oscar-vinneren «Shakespeare in Love». 1. juledag vises «En julefortelling», «Happy Feet» og «Charlie og sjokoladefabrikken» .

2. og 3. juledag blir det action og mørk komedie med «Dødelig våpen 4». Dessuten «Harry Potter og de vises stein» og «Intolerable Cruelty».

Romjulsdagen har mye moro for barna. Da vises flere Tom og Jerry-filmer og Nysgjerrige Nils-filmer, melder kanalen.

På TV Norge blir det flere gjensyn med gamle stjerner. Supersnobben Hyacinth Bucket i «Høy på pæra» er blant høydepunktene på TVNorge denne julen. Det blir også julemat med Jamie Oliver gjennom romjulen. Det skjer i programmet «Jul med Jamie».

Kanalen viser også flere spillefilmer. På programmet står «Once Upon Christmas», «Kate & Leopold», «A Diva's Christmas Carol», «Minority Report». Dessuten klassikeren «Hjelp det er juleferie», «Grinchen – Julen er stjålet», «Stor ståhai», «Jump In» og «Harry Potter og Mysteriekammeret». «Air Force One» er også blant filmene som vises.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå