Kultur

Spurte hvem som ville dø i ny bok

Sebastian Maddox vil bli «udødelig». Derfor ba han om å bli drept i Jørgen Jægers nye bok.

Forfatter Jørgen Jæger skriver kriminalbøker. De handler om lensmann Ole Vik. Nå kommer den femte boka. Den heter «Karma». I arbeidet med boken spurte forlaget om noen ville bli drept i historien. 375 personer meldte seg.

– Jeg ville gjerne bli skrevet inn i en kriminalroman. Kanskje fordi jeg synes det er en måte å bli «udødelig» på, sier Maddox til nyhetsbyrået NTB.

Han jobber som IT-ansvarlig for et advokatkontor i Bergen. I boka er det nettopp der han blir funnet død. Noen kaster ham ut av vinduet på kontoret. Liket blir liggende i bakgården.

– Heldigvis er jeg en slags helt. Det er på grunn av meg at Ole Vik klarer å løse mysteriet, sier Maddox. Han sier at boka er spennende å lese. Årsaken er at byen Bergen er godt beskrevet.

Det var flere grunner til å velge Sebastian Maddox som offer.
– Han er en artig kar som har gjort mye rart. Også har et navn som klinger godt, sier forfatter Jæger.

I «Karma» drar lensmann Ole Vik til Bergen. Flere av politiets kontorer skal slåes sammen. Og Vik vil ikke at noen av kollegene skal bli hans nye sjef. Derfor søker han om en ny stilling i politiet. Men politiet finner en død person før Vik får svar på søknaden.

Forfatteren pleier å ta opp aktuelle temaer i bøkene sine. Tidliger ehar han skrevet om narkotika i Norge. Og om vold mot kvinner. Denne gangen skriver han om hvordan asylsøkere har det i Norge.

– Jeg prøver å vise samfunnet i Norge i bøkene mine. Vi har en god asylpolitikk. Men det tar altfor lang tid å å få behandlet sin søknad. Folk venter og venter. Det er veldig slitsomt. Mange som ikke får asyl, lever i skjul. Da har de ingen rettigheter, sier Jæger.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå