Kultur

Chands diamanter

Chand Torsvik synger blant annet sangen «Diamanten» på sin første plate.

Chand Torsvik vant programmet «X-Faktor» i fjor. Det er en talent-konkurranse på TV 2. Mandag ga han ut sin første plate. Den heter «Kongeriket Norge».

– Fra jeg gikk i 10. klasse visste jeg hva jeg skulle gjøre i livet. Det var å drive med musikk og bli kjent, sier Torsvik uten å blunke.

Samme år tok han kontakt med Åge Aleksandersen og Terje Tysland. Han begynte å sende dem sanger.

Chand er fra Namsos i Nord-Trøndelag. De andre bandene og artistene fra Namsos gjorde at han turte å satse på musikk. I dag er Chand det siste nye innen trønder-rock. Det kalles rocken fra Trøndelag.

– Jeg skriver musikk i trønderrock-tradisjonen. Men jeg skriver ikke typiske festsanger. Jeg er kanskje den mest direkte av oss musikere fra Namsos, sier han.

Chand gliser litt.

– Jeg snakker bredest dialekt av dem alle. Og jeg ser minst ut som en fra Namsos, sier han.

Chand ble adoptert fra India da han var ti måneder gammel. Han vokste opp i Namsos. Chand har en sterk tro også på musikken han lager. Han tror at den kan hjelpe folk.

– Det vet jeg at musikken min kan. Det får jeg tilbakemeldinger fra folk på. Det er viktig for meg, sier han.

Chand skriver teksten slik som han vil. Den er skrevet ut fra sitt eget liv. Men de er ikke selvbiografiske.

– Så tolker folk dem som de vil. De hører sangene ut fra sine egne liv og erfaringer.

Nå har han vært ute og spilt med Kreftforeningen og P4s Vinterlyd-turné. Da spiller han blant annet sangen han «Engel i natta». Den skrev han da han var 16 år gammel og så et program om en med kreft. Der synger han «du ska vite at æ bryr mæ om dæ å tenke på dæ ... så itj mist motet, du e itj alein».

– Jeg tror tiden er i ferd med å snu, at vi begynner å bry oss mer om hverandre, sier Chand Torsvik.

«MOT»-armbåndet lyser rundt håndleddet hans. Han er ambassadør for denne organisasjonen. De jobber for ungdom.

– Det var naturlig for meg å si ja til, sier Chand. Han synger blant annet om mobbing på sangen «Alle mot én». Chand mener at han «har sterk rettferdighetssans».

Men Chand er også ambassadør for Marthe & Joralfs Hjelpefond for funksjonshemmede. Fondet er startet av «Snåsamannen» Joralf Gjerstad. Chand takker Snåsamannen i platecoveret. For Gjerstad inspirerte ham til å gjøre drømmene sine til alvor. Det synger Chand om i låten «Usynlige krefter».

Chand ble kjendis av å være med på TV. Men debutplaten ville kommet uansett.

– «X-Faktor» var en døråpner. Den gjorde at ting tok kortere tid. Flere av sangene har vært med meg i mange år. Andre er nyere. Jeg kan stå for alt, både sangene og tekstene. Det viktigste er å være ærlig. Og finne styrken i seg selv.

Selv hører han gjerne på musikere som Tomas Ledin, Lars Winnerbäck, Bruce Springsteen, Bjørn Eidsvåg og Henning Kvitnes.

– De er alle artister som har noe å komme med. Både tekstene og musikken. Jeg er opptatt av politikk, sier han, men legger til:

– Og kjærlighet også. Jeg er innom temaet, sier han og ler.

Chands mest populære sang er «Diamanten». Den kan oppfattes som en kjærlighetssang.

– Det gjelder å vise bredde. Ikke bare være alvor og prøve å gjøre noe med hele verden! Nå gleder jeg meg til å komme ut og spille for folk. Jeg og bandet, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå