Kultur

Vil teste vikingblod

Britiske forskere vil teste norske menn for vikingblod. Målet er å finne ut om deres forfedre flyttet til Nord-England.

– Planen er å teste menn i ni regioner i Norge. Vi trenger minst 20 frivillige fra hver region. De må kunne vite hvem som er deres forfedre seks til sju generasjoner tilbake. Og de må komme fra det samme området, sier Stephen Harding til nyhetsbyrået NTB. Han er professor ved universitetet i Nottingham.

Harding er med i forskningsgruppen som jobber med prosjektet. Han har interessert seg for vikinger i Norge og Storbritannia lenge. Harding har gjort flere undersøkelser. De viser at det flyter norsk vikingblod i årene til mange menn. Spesielt i området rundt Liverpool i Nord-England.

Nå er målet å finne ut hvor vikingene som flyttet til Nord-England, kom fra. Prosjektet skulle egentlig ha startet i 2008. Men det har tatt tid å få det godkjent av norske myndigheter.

– Britene vil finne ut hvor i Norge det lever etterkommere etter vikingene. Men de fleste av oss er ikke etterkommere etter vikingene. Selv om vi tror det, sier Harald Løvvik. Han jobber med prosjektet i Norge.

I utgangspunktet skulle forskerne teste menn i Bergen, Stavanger og Trondheim. Men forskerne ønsker å lete etter etterkommere utenfor byene.
– Britene vil også teste folk i områder som Ryfylke, Sognefjorden og Hardangerfjorden. I gamle dager dro ikke folk på disse stedene så langt for å finne en kone. Det vet folk som har jobbet med slekts-forskning i Norge, sier Løvvik.

Derfor kan det være lettere å kunne spore genene tilbake til vikingene her.

De ni områdene i Norge britene vil undersøke er: Sognefjorden, Hardangerfjorden, Ryfylkefjorden, Gudbrandsdalen, Namdalen, Hedmark, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Stephen Harding sier at undersøkelsene ute i landet settes sammen med med tester av folk i Oslo som kommer fra de ni  regionene.
Forskerne tar en prøve fra munnhulen. Da finner forskerne arvemateriale, DNA.

– Det som undersøkes er y-kromosomet. Det overføres fra far til sønn. Prøvene blir sendt til universitetet i Leicester. De er blant de beste i Europa på DNA-forskning, sier Løvvik.

Tror du selv at du kan ha vikingblod i årene dine? Oppfyller du kravene fra forskerne? Da kan du sende en epost til Harald Løvik på  jaktviking@yahoo.no.

Siste utgave

På forsiden nå