Kultur

Vil lage mat som kjendisene

TV-programmer med kjendiser som lager mat er populære. Seerne drømmer om å være som dem.

Det tror ihvertfall Morten William Knudsen. Han er høyskole-lektor ved Handelshøyskolen BI. Knudsen forsker på forbruk og media. Han synes det er interessant at nordmenn liker TV-programmer der kjendiser lager mat.

– Programmene viser kjente personer som er flinke til å lage mat. De har moderne kjøkken og dyrt utstyr til å lage maten med. De inviterer gjester og hygger seg. Sånn vil vi også ha det. Vi drømmer om å være like vellykkede, sier Knudsen til Klar Tale.

Han tror kjendisene er den viktigste årsaken til suksessen.
– De fleste liker å se hvordan kjendisene har det hjemme, sier Knudsen.

TVNorge har programmet «4-stjerners middag». Det er ett av de mest populære programmene på kanalen. Mer enn 200.000 mennesker følger med.

Kanalen TV 3 sender «Celebert selskap» og «Hellstrøm ordner opp». I mars hadde de premiere på programmet «MasterChef: Norges nye mesterkokk». Der skal vanlige mennesker melde seg på en konkurranse. De vil bli Norges flinkeste amatør-kokk. Programmet ble sendt i Australia i fjor. Det er ett av de mest sette programmet på australsk TV noen gang.

Nordmenn kjøper også mange kokebøker. Der kan folk lese oppskrifter til de lekreste retter. Men det betyr ikke at vi bruker mer tid på kjøkkenet. I 1980 brukte vi 2 timer og 20 minutter på å lage mat hver dag. I 2000 brukte vi bare 1 time og 50 minutter. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og ingen andre folk i verden spiser så mye frossen-pizza som nordmenn. Derfor synes Morten William Knudsen at det er rart at vi er så glade i mat-programmer.
– Jeg tror ikke norske mat-tradisjoner endrer seg fordi vi ser på kokke-show på TV. Vi vil fortsatt lage rask mat til hverdags, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå